Šef UN-ove agencije za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein opisao je sirijski grad Aleppo kao ‘klaonicu’. U svom je govoru naveo kako je bombardiranje i opsada istočnog dijela grada među ‘zločinima povijesnih proporcija’.

Gotovo 500 ljudi ubijeno je, a više od dvije tisuće ranjeno otkako su vladine snage, potpomognute ruskim zračnim napadima, započele svoje operacije prije mjesec dana. Sirijska vlada priopćila je kako civili stradavaju zbog terorista, prenosi BBC.

Aleppo je nekada bio najveći sirijski grad i komercijalni i industrijski centar zemlje. Od 2012. godine potpuno je uništen. Podijeljen je na dvia dijela – zapadni dio grada pod kontrolom je snaga predsjednika Bashara al-Assada, a istočni je u rukama pobunjenika.

Početkom rujna, vojnici i milicija odrezali su posljednju rutu za ulazak pobunjenika na istok grada, što je ostavilo 275 tisuća civila pod opsadom. Dva tjedna kasnije propalo je primirje, koje su dogovorili SAD i Rusija, a vladine su snage pokrenule ofenzivu kako bi preuzele potpunu kontrolu nad gradom.

Na sastaku UN agencije za ljudska prava u Ženevi Zeid je u petak kazao kako je Aleppo, nekada mjesto civilizacije i ljepote, danas klaonica. “Centar je boli i straha. Beživotna tijela djece i trudnica zarobljena su ispod gomila ruševina. Namjerno ih se bombardira”, kazao je. Dodao je kako imaju dokaza o povredama međunarodnog humanitarnog zakona. Upozorio je da se ne radi samo o ratnom zločinu, nego i o zločinu protiv čovječanstva.

“Nedjelovanje međunarodne zajednice, posebno Vijeća sigurnosti UN-a u zaštiti civila i prekidu ovog krvoprolića sve bi nas trebalo zauvijek progoniti”, poručio je Zaid.

Komentiraj