Turska mora u cijelosti preuzeti svoju ulogu u američkoj kampanji zračnih udara na skupinu Islamsku državu te bolje kontrolirati svoju granicu sa Sirijom, ocijenio je u četvrtak američki ministar obrane.

Zemlja, koja se nedavno priključila koaliciji u borbi s ultraradikalnom džihadističkom skupinom, treba ustupiti svoje zrakoplove vojnoj strukturi koja koordinira udare poznatoj kao “air tasking order” ili ATO, rekao je Ashton Carter.

“Trebaju se priključiti ATO-u i više raditi na kontroli svoje granice. To smo jasno rekli”, kazao je novinarima.

Turski čelnici su “sami rekli da se to mora učiniti”. “S tim se kasni, budući da je kampanja počela prije godinu dana, ali oni sada ulažu velike napore”, istaknuo je.

Turska je prošlog mjeseca otišla korak dalje u borbi s IS-om dopustivši američkom zrakoplovstvu da se koristi njezinom bazom Incirlikom za bombardiranje položaja te skupine u Siriji.

No njezino je sudjelovanje i dalje ograničeno i čini se da se Turska usredotočila na borbu s kurdskim pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Islamska država, smatra Carter, još može uvoditi vojnike i opremu preko tursko-sirijske granice.

“Ne mislim da im nedostaje dobre volje”, dodao je u vezi s turskim čelnicima, a to što su omogućili pristup svojoj bazi je “važno, ali nije dovoljno”.

Komentiraj

FOTO:Carolyn Kaster - Pool/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.