Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kandidat za kancelara na predstojećim parlamentarnim izborima Martin Schulz priznao je u utorak pogrješke u predizbornoj kampanji ali je izrazio uvjerenost da SPD unatoč zaostajanju za vodećim demokršćanima Angele Merkel imaju izgleda za pobjedu na izborima u rujnu.

“Mislim da sam se trebao jače uključiti u predizborne kampanje na izborima u saveznim državama ovog proljeća”, rekao je Schulz na predstavljanju svoje knjige “Što mi je važno” u Berlinu.

On je objasnio da kao predsjednik jedne stranke koja je aktivna na saveznoj razini, mora biti svjestan toga da ima samo površni utjecaj na politiku u saveznim državama ali da istodobno mora preuzeti odgovornost u slučaju neuspjeha.

Schulzu se predbacuje da se nije miješao u predizborne kampanje u saveznim državama Schleswig-Holstein i Sjeverna Rajna-Vestfalija u ožujku na kojima je SPD doživio poraz.

No on je  unatoč tomu izrazio uvjerenje da SPD još može pobijediti na parlamentarnim izborima u rujnu.

“Sve je moguće. SPD je u boljoj situaciji nego u siječnju, prije nego što što sam došao na čelo stranke”, poručio je Schulz.

On je na predstavljanju svoje knjige ponovio neke svoje središnje političke ciljeve poput borbe za više socijalne pravde i zalaganje za pravo braka za homoseksualne parove.

On je kancelarku Angelu Merkel, koja je posljednjih četiri godine na čelu demokršćansko-socijaldemokratske vlade, kritizirao da sve uspjehe savezne vlade pripisuje demokršćanima kojima je na čelu a sve neuspjehe “gura socijaldemokratima”.

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Schulz je naglasio kako će se zalagati za pravedniju poreznu politiku prema građanima sa srednjim i nižim primanjima.

SPD službeno u ponedjeljak predstavlja svoju poreznu politiku koja se smatra jednim od središnjih dijelova predizbornog programa.

SPD je nakon proglašenje Schulza kancelarskim kandidatom doživio nagli porast popularnosti te je u ožujku nakratko čak prestigao demokršćansku Uniju CDU/CSU ali je nakon toga popularnost naglo pala te se sad SPD s 24 posto nalazi ponovno daleko iza Unije CDU/CSU koja bi, prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, osvojila 39 posto glasova.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIEN WARNAND / POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.