Glavni tajnik NATO-a razgovarao je ovaj tjedan s turskim i njemačkim ministrom vanjskih poslova te od njih zatražio da razriješe svoje razlike u stajalištima u pogledu posjeta turskim zračnim bazama, što je samo dio većeg spora između dva saveznika, javio je u nedjelju Reuters.

Ankara je odbila dopustiti njemačkim zastupnicima da posjete njemačke vojnike u dvjema zračnim bazama.

“Nadamo se da su Njemačka i Turska sposobne pronaći datum posjeta koji je prihvatljiv za obje strane”, rekao je glasnogovornik NATO-a.

NATO je priopćio da je Jens Stoltenberg u petak nazvao Mevluta Cavusoglua i Sigmara Gabriela i zatražio od njih da riješe razmirice.

Njemačke oružane snage su pod parlamentarnom kontrolom i Berlin je rekao da zastupnici moraju imati pristup svojim vojnicima.

Berlin i Ankara u sporu su i oko toga što je Njemačka odbila izručiti tražitelje azila za koje Turska kaže da su upleteni u prošlogodišnji pokušaj državnog udara Turskoj.

Berlin također zahtijeva oslobađanje tursko-njemačkog novinara Deniza Yucela koji je uhićen u Turskoj.

 

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIEN WARNAND
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.