Vlada brazilske predsjednice Dilme Rousseff je gotova, rekao je u utorak šef oporbe Aecio Neves i obećao podržati njezinog nasljednika ako parlament svrgne šeficu države.

“Dilmina vlada je gotova”, rekao je na konferenciji za novinare Neves, predsjednik najveće brazilske Stranke brazilskog demokratskog pokreta (PMDB).

Stranka je u utorak izglasala izlazak iz koalicije lijevo orijentirane predsjednice Dilme Rousseff kojoj prijeti svrgavanje. Vodstvo stranke je odlučilo da preostalih šestoro ministara i svi članovi stranke na dužnostima u vladi moraju podnijeti ostavke ili im prijeti stegovni postupak.

“Danas, na ovom povijesnom sastanku, PMDB se povlači iz vlade predsjednice Dilme Rousseff”, rekao je zamjenik predsjednika stranke Romero Juca.

Sa 69 od 513 zastupnika i 18 od 81 senatora, PMDB je bio glavni saveznik lijevo orjentirane Radničke stranke PT predsjednice Rousseff, u koaliciji koja je na vlasti od 2004.

U ponedjeljak navečer ministar turizma, jedan od sedam ministara PMDB, objavio je svoju ostavku.

Prema brazilskom predsjedničkom sustavu, Rousseff će ostati na dužnosti, ali izlazak PMDB-a povećava izglede da će joj parlament izglasati nepovjerenje u roku nekoliko mjeseci. U tom bi je slučaju zamijenio potpredsjednik Michel Temer, jedan od čelnika PMDB-a.

Oporba nastoji smjeniti Rouseff optužujući je da je prekršila zakon o proračunu. Njihove napore podupire rastuće nezadovoljstvo Brazilaca najgorom recesijom u posljednjih nekoliko desetljeća i velikim korupcijskim skandalom koji seže do najužih predsjedničkih krugova.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.