Šesti Gavranfest, međunarodni festival u cijelosti posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu kao jedinome živućem dramatičaru u Europi s kazališnim festivalom izvan zemlje rođenja, održat će se od 4. do 8. travnja u Pragu u Češkoj a prikazat će sedam predstava nastalih prema Gavranovim tekstovima.

Festival pokrenut 2003. u Teatru Jana Palarika u Trnavi u Slovačkoj, gdje je imao četiri izdanja, godine 2013. “preselio” je u Teatar Ludowy u Krakov u Poljskoj, a od ove se godine održava u Pragu u Češkoj, u organizaciji kazališta Žižkovske divadlo Jary Cimrmana, Udruge Lastavica i Kazališta Troniček.

Selektor i producent festivala je František Karoch, koji je za ovogodišnji festival odabrao sedam predstava po dramskim tekstovima najprevođenijeg hrvatskog književnika, u produkciji pet kazališta, iz Hrvatske, Češke i Slovačke.

Festivalski program otvorit će u ponedjeljak 4. travnja u kazalištu Žižkovske divadlo Jary Cimrmana predstava “Hotel Babilon” u produkciji Teatra Gavran iz Zagreba, nakon čega će Dvorni divadlo iz slovačkog Hlohoveca izvesti svoju produkciju predstave “Lutka”.

Teatar Gavran izvest će u sklopu festivalskog programa i predstavu “Sladoled”, praški Teatar 3D “Zabranjeno smijanje”, a u četvrtak 7. travnja Kazalište A. Dvoraka iz češkog Pribrama upriličit će svečanu premijeru svoje produkcije predstave “Sve o ženama”.

 

  • Zadnjega dana festivala, u petak 8. travnja, u Kazalištu Troniček publici će se predstaviti Komordni činohra iz Praga, s predstavama “Noć bogova” i “Pacijent doktora Freuda”.

 

U sklopu festivalskih događanja bit će upriličeno predstavljanje Gavranovih knjiga na češkom “Kafkin prijatelj” i “Šest komedija iz Hrvatske” o kojima će, uz autora, govoriti njegovi prevoditelji Jaroslav Otčenašek i František Karocha.

Gavran je dosad napisao više od 40 kazališnih tekstova, djela su mu prevedena na 38 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta koje je vidjelo više od tri milijuna ljudi. Igraju ga svugdje – od SAD-a i Južne Amerike, preko Europe i Rusije do Indije, a trenutno u nizu kazališta na najrazličitijim krajevima svijeta ima po nekoliko “živućih” drama.

Velik dio Gavranova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež, a u svojim djelima autor često progovara o temama kao što su ljudska seksualnost, bračna nevjera, siromaštvo, alkoholizam, bolest i smrt.

Gavran je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a ove je godine nominiran za Andersenovu nagradu 2016.

Zajedno sa suprugom, glumicom Mladenom Gavran, prije 14 je godina u Zagrebu osnovao Teatar GAVRAN. Tijekom godina taj je putujući teatar odigrao brojne predstave diljem Hrvatske, a pored stalnih zagrebačkih izvedbi u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, kazalište nerijetko nastupa i u inozemstvu.

Svake godine izvede po jednu premijeru te osamdeset do stotinu repriza. Prva premijerna izvedba bila im je monokomedija “Hotel Babilon”, koju je Mladena odigrala više od dvije stotine puta i za tu interpretaciju dobila više nagrada.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.