Karolina Leaković, jedna od sedmero kandidata za predsjednika SDP-a glasala je u subotu poslijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima se bira nasljednik Zorana Milanovića te tom prigodom najavila promjene u stranci, a očekuje da će se novi predsjednik stranke izabrati u drugom krugu.

Novinarima je rekla kako očekuje dobru izlaznost članica i članova SDP-a te da izaberu onoga koga smatraju najboljim za vođenje stranke.

Na pitanje kakva osoba treba sada SDP-u, Leaković je odgovorila da je to osoba koja će ponuditi novu razvojnu paradigmu Hrvatske i kako je to u ovom trenutku najvažnije i za SDP kao progresivnu i lijevu parlamentarnu stranku.

SDP za četiri godine vidi kao snažnu stranku parlamentarne ljevice koja ima definirane razvojne politike i zna se nositi sa socio-ekonomskom nejednakošću. To je najveći izazov, ocijenila je.

Na konstataciju novinara da ni jedne procjene favorita tih izbora ne spominju njezino ime, Leaković je rekla kako je tri tjedna s članicama i članovima SDP-a, da je uspjela ponuditi drugačiju viziju socijaldemokratskih politika u Hrvatskoj i da će današnji rezultati pokazati da je u tome uspjela. Upitana o tri žene kandidatkinje za novu čelnu osobu SDP-a, Leaković je istaknula da je pomak imati sedmero kandidata te da joj je drago da su se kandidirali i njezine kolegice i kolege te da im na tome čestita.

Smatra da je za budućnost socijaldemokracije u Hrvatskoj bitna jasna artikulacija socijaldemokratskih, odnosno lijevih politika, ali i vraćanje povjerenja građana u političke stranke. Ja želim da se što više građanki i građana odazove na sve izbore koje imamo te da sudjeluje u donošenju odluka vezanih uz svakodnevni život, istaknula je Leaković.

Za novoga predsjednika SDP-a natječu se i Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Orsat Miljenić, Gordana Sobol i Vesna Škulić, koji su prijepodne glasovali.

Kako se neslužbeno doznaje, predsjednik SDP-a Zoran Milanović glasovao je u zagrebačkoj gradskoj organizaciji stranke u Črnomercu.

Oko 37.000 članova stranke bira predsjednika neposredno, po sistemu jedan član – jedan glas. Glasuje se na 542 biračka mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama, a Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata.

Ako nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, idući krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će za tjedan dana.

Komentiraj