Predsjednica Savjeta za razvoj civlnoga društva Željka Leljak Gracin i nekoliko članova iz redova civilnoga društva priopćili su kako daju ostavke jer je Vlada, smatraju, obezvrijedila svoje savjetodavno tijelo kada je u petak na telefonskoj sjednici usvojila Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu i to u vrijeme dok je Savjet na sjednici raspravljao upravo o toj temi.

Uz predsjednicu, navodi se, ostavke su dali i članovi i članice iz redova civilnoga društva i to iz područja: socijalna skrb, djelovanje mladih, zaštita i promicanje  ljudskih prava, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj, demokratizacija, vladavina prava i razvoj obrazovanja – Jany Hansal, Mirela Travar, Cvijeta Senta, Igor Roginek i Katarina Pavić, koji pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto.

U priopćenju stoji kako je, za vrijeme trajanja sjednice Savjeta za razvoj civilnoga društva Vlade o prijedloga Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, Vlada na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojila istu i uredbu. Ističe se kako je Vlada tim postupkom obezvrijedila Savjet te dokinula demokratske procedure i ustaljene prakse oblikovanja javnih politika.

Kažu kako je dijalog između civilnoga društva i države u Hrvatskoj izgrađivan više od petnaest godina kao primjer kvalitetnoga i uključivoga društvenog razvoja, a prepoznat je kao uzoran i na međunarodnoj razini.

“Ovim činom Vlade dokinute su osnovne postavke razvoja civilnoga društva, a na simboličkoj razini njime se ukida demokraciju temeljena na procedurama i dijalogu zainteresiranih strana”, ističe se i dodaje kako “nevoljni sudjelovati u ovoj farsi, predsjednica Savjeta te članovi i članice iz redova civilnog društva daju ostavke u Savjetu te pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto”.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.