Saudijska Arabija ozbiljno je zaprijetila SAD-u i Obami da će prodati američke obveznice ukoliko u kongresu prođe zakon koji će dozvoliti mogućnost javne objave istrage o tome je li se vlada Saudijske Arabije može smatrati odgovornom za napad 11. runa 2001. godine, piše New York Times.

Prijetnje je SAD-u osobno izrekao saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir za vrijeme prošlomjesečnog posjeta Washingtonu. On je rekao da bi Saudijska Arabija mogla prodati 750 milijardi dolara vrijedne američke obveznice što bi uvelike moglo utjecati na američku ekonomiju i vrijednost dolara.

Brojni stručnjaci sumnjaju da bi se Saudijska Arabija mogla odlučiti na ovakav potez jer bi to uzdrmalo i njenu ekonomiju, no samo postojanje ovako ozbiljne prijetnje potvrđuje sve gore odnose između dugogodišnjih saveznika.

Ova problematika podijelila je brojne političare i ekonomiste s jedne strane i članove obitelji žrtava napada 11. rujna s druge strane. Ovi potonji, naime, već godinama traže od Obame dovršetak istrage o napadima 11. rujna a što bi, smatraju mnogi, mogao dokazati upletenost tadašnjih vlasti u Saudijskoj Arabiji u sam napad.

“Nevjerojatno je pomisliti da bi američke vlasti mogle stati iza Saudijske Arabije, a na štetu vlastitih građana”, rekla je Mindy Kleinberg čiji je muž poginuo u Svjetskom trgovačkom centru.

Obama će ovog tjedna otputovati u Riyad, ali još nije poznato hoće li nesuglasice oko 11. rujna biti tema razgovora.

Saudijske vlasti od samog napada odlučno negiraju da s tim imaju ikakve veze, a i službena istraga nije mogla dokazati nikakvu umiješanost. No brojni kritičari naglašavaju da je službena istraga ipak ostavila mogućnost da su u napadu na WTC 2001. godine sudjelovali neki visoki saudijski službenici. Štoviše, posljednje poglavlje istrage koje se sastoji od 28 stranica nikada nije javno objavljeno, a tu se navodno kriju dokazi o financijskoj povezanosti Saudijske Arabije i terorista.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.