Bivši član SDP-a Tomiskav Saucha, koji je tjedan dana zbog afere oko sumnjivih isplata dnevnica proveo u pritvoru u Remetincu i koji je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, u srijedu se pojavio u Saboru. Novinarima je rekao kako će sada djelovati kao nezavisni saborski zastupnik.

“Intenzivno se bavim svojim predmetom i jako sam zauzet. Ne skrivam se i ne bježim, ali neke stvari ne mogu komentirati”, rekao je za N1 Saucha. “Ne mogu govoriti niti jedan detelj vezan za istragu, meni je cilj da se utvrdi istina, ja imam povjerenje u institucije, želim da se sazna tko je to napravio. Ja nisam, meni je u interesu da se to sazna”, dodao je.

O detaljima istrage, istaknuo je, ne može govoriti. Saucha je rekao da je iz SDP-a izašao kako stranka ne bi morala snositi teret za ono što se događa njemu. Na pitanje zašto se vratio u Sabor, Saucha je odgovorio: “Od čega ću živjeti? Ja živim i uvijek sam živio od svoje plaće. Od nečega moram živjeti i financirati obranu.”

Saucha je rekao i da će učiniti sve kako bi vratio povjerenje građana. “Vrijeme će pokazati da sam bio u pravu. Šutjeti neću, nitko mi neće staviti flaster”, zaključio je Saucha.

Podsjetimo, Saucha je uhićen i pritvoren nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Tužiteljstvo sumnja da je Sauchu na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Prema pisanju Jutarnjeg lista istražitelji optužbu protiv Sauche temelje i na iskazima Zvonka Matišića, ravnatelja Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade te njegove zamjenice Terezije Matić, koji tvrde da je Saucha, suprotno njegovim riječima, znao za sporne naloge.

Komentiraj