U ponedjeljak je u Ministarstvu branitelja održan sastanak prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i predstavnika osam ministarstava sa predstavnicima braniteljskih udruga. Tema sastanka bila je rješavanje problema i statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a nakon njegovog završetka Karamarko je izrazio zadovoljstvo. “Razgovarali smo konkretno i otvoreno, jer ova vlada želi riješiti braniteljske probleme”, kazao je dodavši kako su se s obje strane stola nalazili branitelji pa je razgovor protekao ‘u dobrom tonu’ bez potrebe da se daju lažna obećanja i stječu ‘jeftini politički poeni’.

“Došli smo saslušati probleme i dogovoriti se kako ih rješavati. To je bio dobar sastanak i sa takvom praksom trebamo nastaviti, a problemi se moraju rješavati na dnevnoj bazi”, rekao je Karamarko.

“Objedinjavanje svih prava u jedan zakon, izmjena zakona o mirovinama, inteziviranje traženja nestalih osoba, izrađivanje modela za stambeno zbrinjavanje, poboljšavanje životnih uvjeta branitelja koji nisu u statusu ratnih invalida samo su neka od prioritetnih područja. Temelj za rješavanje je sustavna analiza stanja”, rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.

Đuro Glogoški je poručio kako postoji volja za rješavanjem problema, za razliku od protekle četiri godine. “U vrlo kratkom roku napravljeni su veliki pomaci iako su ciljevi još daleko. Dogovorena je jedna suradnja, a to je ono što želimo, da branitelji imaju svoje mjesto u društvu, a Domovinski rat u povijesti Hrvatske. Imat će mogućnost da rade, da daju svoj doprinos”, dodao je.

Sudionici sastanka poručili su kako šator ispred Savske 66 zasada ostaje. Maknut će ga, dodaju, kada procijene da je došao trenutak da ga se treba maknuti. “Postoji volja da se problemi riješe i u toj zajedničkoj suradnji donijet ćemo odluku o micanju šatora”, rekao je Glogoški.

Komentiraj