U podne je u zagrebačkom hotelu Esplanade započeo sastabak SDP-ove i HDZ-ove koalicije s Mostom nezavisnih lista. Sastanak je otvoren za medije.

Čelnik Mosta Božo Petrov u Esplande je stigao pola sata prije sastanka, a novinarima je rekao kako očekuje da će ovaj sastanak biti prekretnica u dosadašnjim pregovorima.

Na početku sastanka Petrov je pozdravio sve prisutne i zahvalio im se što su došli. Istaknuo je kako je vrijeme da se napravi politički pomak. “Ovo je s vaše strane izuzetan korak naprijed i to izuzetno cijenimo”, rekao je Petrov. “Morao bih se ispričati zbog poruka koje su dolazile s naše strane, a nisu bile stajalište naše stranke”, dodao je Petrov istaknuvši kako nema apsolutnog pobjednika.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je kako bi njihov prijedlog značio dugačiju budućnost Hrvatske. Kaže da se ne slaže s tim da opozicije neće biti jer uvijek postoji mogućnos kritiziranja pojedinih odluka. “Nama je bitan konsenzus. Predlažemo nestranačkog kandidata oko kojega bi se usuglasile sve tri strane”, rekao je Petrov.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako su oni ovdje da slušaju.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako su oni relativni pobjednici izbora, što se treba poštivati. “Neće nam pasti kruna s glave zbog ovoga, ali građani su umorni”, rekao je Karamarko dodajući kako HDZ, kao relativni pobjednici izbora, imaju pravo na mandatara.

“Mi imamo spremne reforme i ljudi koji su dolazili s nama razgovarati, bili su ugodno iznenađeni”, rekao je.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

 

“Vi biste imali po jednu trećinu ministarstava, a Most jednu šestinu dok bi druga šestina pripala nestranačkim ljudima”, rekao je Petrov ponovivši kako se može postići konsenzus oko Vlade i Sabora.

“Ja i dalje slušam, Ne kažemo da smo relativni pobjednici, ali imamo veću podršku u Saboru, no to nije dovoljno”, rekao je Milanović dodavši kako je teško da Hrvatsku mogu voditi nestranački ljudi. “Vidio sam dvije takve vlade i obje su propale – talijansku i grčku. Nakon toga su došle političke vlade”, dodao je Milanović rekavši kako je Hrvatska bez Sabora, ali ni u jednom trenutku nije ostala bez Vlade.

“Vi tražite da vlada kojoj su građani rekli ne i dalje sjedi u vladi, da dalje amnestiramo neuspješan posao”, odgovorio je Karamarko Petrovu. “Vidim da ste pripremili i ovdje neke šeme, što je hvalevrijedan posa”, dodao je.

Petrov je potom rekao kako premijersko mjesto nije uvjet, jedino što Most želi uvjetovati je konsenzus. Dodao je kako je nestranački kandidat ‘najelegantnije rješenje. “Ako se uspijete dogovoriti oko stranačke osobe, mi ćemo to podržati”, rekao je čelnik Mosta.

“Drago mi je da nema teških riječi i da danas sjedimo”, istaknuo je Petrov. “Volio bih da svi skupa ponesemo odgovornost, jer mislim da se radi o kritičnom trenutku za Hrvatsku”, dodao je rekavši sudionicima sastanka da uzmu dva, tri dana da odgovore na njihove prijedloge.

Milanović je rekao kako je Njemačkoj trebalo tri mjeseca da formira Vladu. “Nije ratno stanje, Hrvatska je mirna, sigurna, stišava se i izbjeglička kriza, raste BDP”, rekao je Mialnović.

Karamarko je ustvrdio kako moraju brzo odlučivati. “Nemojmo raditi ovaj reality show i biti smiješni pred građanima”, poručio je predsjednik HDZ-a. Istaknuo je kako su sigurnosni i gospodarski problemi ogromni, pozvao je Vladu da da odgovot na teroristički napad u Parizu.

Zoran Milanović rekao je kako ne može prihvatiti rok. “Ne mogu vam reći dan-dva, dva tjedna, ne znam. Iza izbora stoje stotine tisuće birača i to ne iz vica”, istaknuo je Milanović.

Vesna Pusić pitala je tko bi bila ta nestranačka osoba na mjestu premijera. “To može biti i g. Milanović i g. Karamarko, ako se dogovorite”, odgovorio je Petrov.

Milanović je rekao kako su ovo dogovori o osobi, a to više nisu pregovori. “Predsjednica može raspustiti Sabor. Ako je to istina, onda smo u problemu. Ako nije i možemo ići na ustavnu tužbu, tek onda nastaje problem iz kojeg se teško izvući”, rekao je Petrov dodavši kako mjesto premijera za Most nije fotelja, već velika odgovornost.

Nansu Tireli iz Laburista Mostu je prigovorila što se sadržaj pregovora stalno mijenja te što su prijedlozi Mosta nekonkretni. “Imali smo puno sastanaka o reformama, i jedna i druga strana su ispunile svoj dio, ali vi na to niste odgovorili”, rekla je Tireli, na što je Petrov odgovorio kako oni zapravo izlaze u susret velikim koalicijama. Ne žele, dodaje, uzimati nešto što im ne pripada – prijedlogom premijera iz Mosta.

Milanović je istaknuo da, ako se ne mogu dogovoriti, da konstituiraju Sabor te ga za pet minuta raspuste, jer jedino tada predsjednica može raspisati nove izbore. “Sabor koji nije konstituiran ne može se raspustiti”, objasnio je Milanović dodajući kako se ne možemo igrati s Ustavom.

“Ako se ne možemo dogovoriti budimo pošteni prema našim ljudima, konstituirajmo se i bjež’mo ča”, rekao je Milanović.

Robert Podolnjak je upitao tko će onda donijeti proračun naglasivši kako t ne može napraviti Vlada. Konačni arbitar, dodaje, je ustavni sud kojem upravo danas istječe mandat. “Možemo zatražiti da se Ustavni sud očituje o ovome i da svi poštujemo ono što navodi u svom izvješću”, rekao je Podolnjak.

“Ne”, odgovorio je Milanović – “odgovornost je na vama, a ne na Usrtavnom sudu. Nemojmo se skrivati kao djeca iza Ustavnog suda. Donesimo odluku, pa makar i lošu, to radim četiri godine”, poručio je predsjednik SDP-a dodajhući kako će za eventualnu krizu biti odgovorne političke elite koje se nisu u stanju dogovoriti, a ne Ustavni sud.

“Kad ste radili ovaj prijedlog, jeste li vizualizirali kako će to funkcionirati? Po ovom što vidim, vi ćete proći Most, ali past ćete na ćupriji”, rekao je Silvano Hrelja dodajući kako se u tom modelu neće moći donijeti odluka – “Jedan će donijeti odluku, drugi će je podržati, treći blokirati”.

HSLS-ov Darinko Kosor rekao je kako će se Domoljubna koalicija očitovati o prijedlozima Mosta, te i dodati neke svoje.

Petrov je istaknuo kako se slaže da postoje velike ideološke razlike, ali i kako su one premostive. IDS-ov Boris Miletić upirao je kako je na ovakav način moguće izabrati premijera. “Prilikom konstituiranja Sabora ja sam vidio tko je spreman na kompromis, a tko nije”, rekao je Miletić.

Milanović je rekao da u koaliciju ne mogu niti žele ući sa strankama koje redovima imaju osobe optužene ili osuđene za teška kaznena djela i ako se oni njih nisu odrekli.

Karamarko mu je odgovorio kako ne želi ulaziti u polemike, te istaknuo da je ovo floskula. Milanović mu je rekao kako nije prozvao niti njega niti njegovu stranku. “Hvala bogu!”, rekao je Karamarko i predložio da zatvore tu temu jer ne želi otvarati Pandorinu kutiju.

Petrov je koalicijama dao tjedan dana da donesu odluku o ovom prijedlogu. Sastanak je tada završio.

Komentiraj