Tijekom prvog susreta s europskim kolegama u Bruxellesu novi britanski šef diplomacije Boris Johnson izjavio je da Velika Britanija želi i dalje imati pokretačku ulogu u Europi.

Sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a kojemu je prisustvovao i američki državni tajnik John Kerry, održan je u ozračju pojačane krize u Europi, koje je još teže zbog terorističkih prijetnja i nestabilnog stanja u Turskoj.

“Morali smo udovoljiti volji naroda i napustiti Europsku uniju…, no ni u kojem slučaju ne kanimo odustati od čelne uloge koju Velika Britanija ima u Europi”, rekao je Johnson novinarima, kazavši da napuštanje EU-a ne znači i napuštanje Europe.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini smatra da “Velika Britanija treba nastaviti igrati ulogu” u EU-u, podsjetio je sa zadovoljstvom Johnson.

Mogherini je ponovila i da se s Velikom Britanijom neće ulaziti ni u kakve pregovore dok London i službeno ne obavijesti EU o želji da se izdvoji iz bloka, pri čemu će aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma.

Nakon rezultata referenduma održanog 23. lipnja, Europljani pozivaju britanske čelnike da pojasne svoje nakane i ubrzaju službene razgovore o tome s EU-om.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.