Mađarski premijer Viktor Orban prvi je napustio razgovore o izbjegličkoj krizi u Bruxellesu riječima kako Mađarska na sastanku ostaje prisutna samo kao promatrač, prenose svjetske agencije.

“Mađarska više nije na balkanskoj ruti, tako da sam u Bruxelles došao u ulozi promatrača”, istaknuo je Orban.

Orban je prethodno rekao kako je neophodno da se zajednički organizira zaštita grčkih granica, ali to nije prihvaćeno. “Nadam se da ćemo prekinuti s politikom otvorenih granica jer je to potpuno suprotno schengenskom sporazumu. Također, nadam se da ćemo prekinuti s politikom prozivanja i da će se sve članice schengenskog sporazuma u budućnosti držati svojih obećanja”, rekao je Orban.

Nakon svog govora predsjednik mađarske Vlade napustio je sasanak, na kojem su lideri europskih zemalja uglavnom optuživali jedni druge, prenosi agencija AP.

Rezultatima sastnka nije bio zadovoljan ni premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je rekao da je nedjeljni summit potpuni promašaj, s čim se složio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. “Dobro je što su lideri balknaskih zemalja dobili priliku da razgovaraju, ali od ovog summita neće biti velike koristi”, rekao je Vučić.

Milanović: Očekujem konstruktivne razgovore

Uoči početka sastanka u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da na summitu zemalja koje se nalaze na balkanskoj migrantskoj ruti očekuje konstruktivni razgovore u Bruxellesu o migrantskoj krizi, a ne usvajanje neprovedivih zaključaka.

“Očekujem konstruktivne razgovore, to je temeljni razlog zašto sam došao u nedjelju popodne i propuštam izbornu kampanju. Došao sam razgovarati, a ne usvojiti zajedničke zaključke sastanaka koji ne vode nikamo. Mi bismo mogli lako prihvatiti nacrt. Dakle, ako se zemlje obvežu da neće prebacivati drugim zemljama u lancu a bez točnog odobrenja tih zemalja, onda za Hrvatsku nema rizika, jer smo četvrti u lancu”, rekao je Milanović novinarima po dolasku na mini summit u Bruxellesu.

Milanović je ponovio da rješenje treba tražiti na grčko-turskoj granici i tamo zaustaviti priljev migranata, istaknuvši da nije moguće poštovati schengenska pravila kada ljude nekontrolirano i masovno ulaze.

Cerar: Nastavi li se izbjeglička kriza kao do sada, EU bi se mogao raspasti

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u nedjelju pred početak summita u Bruxellesu EU-Balkan o izbjegličkoj krizi da od sastanka očekuje “akcijski plan konkretnih mjera” koje odmah trebaju stupiti na snagu i upozorio da bi se u protivnom EU mogao početi raspadati.

“Ako se to ne dogodi, EU će se početi raspadati”, dramatično je kazao slovenski premijer.

“Naša su konkretna očekivanja da ćemo dobiti konkretnu pomoć u policijskim snagama iz drugih država Unije te financijsku pomoć, ali je potrebna i bitno bolja komunikacija s onim državama s kojima je do sada nije bilo moguće uspostaviti, bez naše krivnje”, kazao je Cerar, aludirajući na Hrvatsku.

Komentiraj