EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u utorak u Berlinu, u sklopu svog službenog posjeta Njemačkoj, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Merkel je na početku istaknula kako su Hrvatska i Njemačka vrlo povezane. “360 tisuća Hrvata živi u Njemačkoj, a više od 2 milijuna Nijemaca ljetuje u Hrvatskoj. Mi podržavamo Hrvatsku i partnerski odnos planiramo nastaviti”, dodala je kancelarka.

Istaknula je kako je s premijerom Oreškovićem razgovarala o proračunu, te naglasila kako se raduje radu s novom hrvatskom Vladom. Merkel je rekla kako bi daljnjem produbljenju gospodarskih odnosa trebao pridonijeti i novoosnovani ‘Task force team’ dviju država, čija će se prva sjednica održati 15. ožujka.

Na pitanje kako komentira financijsku situaciju u Hrvatskoj, Merkel ističe kako podržava politiku reformi. “Njemačka je spremna pomoći tako da se naše tvrtke uključe u investicijske djelatnosti. Što su transparentniji uvjeti, to je bolje za investicijsku klimu”, rekla je Merkel, prenosi HRT.

Komentirajući izbjegličku krizu, Merkel je rekla kako Njemačka želi ponovno uspostaviti Schengen te kako izbjeglice ne bi trebale imati izbor u kojoj zemlji žele zatražiti azil. U sklopu obrane vanjskih granica Unije najavila je pomoć Turskoj.

Orešković se Merkel zahvalio na toplom dočeku, a kao trenutno najveći izazov EU-a i Hrvatske naveo je migrantsku krizu za koju je rekao da se mora rješavati ‘u zajedništvu. Orešković želi još više pojačati gospodarsku i kulturnu suradnju s Njemačkom. “Radujem se zajedničkoj izgradnji bolje budućnosti”, naglasio je hrvatski premijer.

Komentiraj