Stotine ljudi okupile su se u utorak navečer kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu na prosvjedu zbog loše sigurnosti i tragične smrti dviju djevojaka koje je u ponedjeljak na tom mjestu ubio bezobzirni vozač.

Nakon poziva putem društvenih mreža građani Sarajeva su se oko 20 sati okupili kod muzeja i nakratko blokirali promet na glavnoj cesti prema središtu grada.

Na tom su mjestu u ponedjeljak navečer smrtno stradale studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selma Agić (21) i Edita Malkoč (20).

Automobilom ih je usmrtio Sanjin Sefić (25), registriran u policijskim evidencijama kao višestruki prekršitelj zakona, sklon zloporabi narkotika.

Prema prvim rezultatima istrage, on je automobilom projurio kroz crveno svjetlo na semaforu brzinom od 100 kilometara na sat.

Riječ je o vozaču iz kategorije “trkača” koji u večernjim satima jure ulicama Sarajeva natječući se tko će brže projuriti kroz središte grada.

“Razlog ovome je neusplađena brzina i divljanje tih ‘trkača'”, kazao je ministar unutarnih poslova Sarajevske županije Vedran Mulabdić.

Sefić je pobjegao s mjesta nesreće i ostavio automobil u drugom dijelu grada. Za bezobzirnim vozačem raspisana je potraga u cijeloj BiH, a na posebni oprez upozorena je granična policija kako bi se spriječio njegov eventualni bijeg iz zemlje.

Zbog te je tragedije u utorak izvanredno zasjedala vlada Sarajevske županije no konkretnih zaključaka i odluka nije bilo.

“Da vlada ima ovlasti smjenjivati to bi danas učinila”, rekao je novinarima predsjednik županijske vlade Elmedin Konaković dodajući kako u vladi imaju zabrinjavajuće informacije koje potvrđuju da u policiji nisu profesionalno obavljali svoj posao.

Najavio je posebnu analizu djelovanja čelnika sarajevske policije, posebice zapovjednika Vahida Ćosića koji ima stvarne ovlasti za nadzor nad operativnim radom policajaca.

“Ako ne netko od njegovih suradnika, onda je za sve ovo on odgovoran”, kazao je Konaković.

Senat sveučilišta u Sarajevu također je izvanredno zasjedao zbog smrti svojih studentica i odlučio da u srijedu nastava na svim fakultetima počne minutom šutnje.

Komentiraj