Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da je spreman odmah i bezuvjetno početi izravne mirovne pregovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

“Spreman sam odmah otići u Ramallah ili na bilo koje drugo mjesto radi susreta i izravnih pregovora”, kazao je Netanyahu pred članicama pokreta “Women Wage Peace”.

 

  • Mirovni proces je na mrtvoj točki nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u travnju 2014.

 

Ramallah na Zapadnoj obali je sjedište Palestinske samouprave kojom predsjeda Mahmud Abas.

“Ne postavljam preduvjete”, istaknuo je u priopćenju objavljenom iz njegova ureda.

No istodobno je opetovao svoje stajalište istaknuvši potrebu “rješenja s dvjema državama za dva naroda, demilitariziranom palestinskom državom koja priznaje postojanje nacionalne države židovskog naroda”, što je zahtjev koji Palestinci odbacuju.

Pokret izraelskih Židovki i Arapkinja počeo je 8. srpnja zajednički 50-dnevni post zahtijevajući političko rješenje sukoba s Palestincima u prigodi prve obljetnice rata u Gazi koji je trajao pedeset dana.

U zadnjih šest godina Izrael je triput ratovao s palestinskim naoružanim pokretima među kojima je i islamistički Hamas koji vlada Gazom. U zadnjem sukobu je poginuo 2251 Palestinac i 73 Izraelca, uglavnom vojnici.

“Ako se planirate sastati s Abu Mazenom, recite mu da sam spreman razgovarati s njim ako hoće”, dodao je Netanyahu pred članicama pokreta upotrijebivši Abasov nadimak.

Mirovni proces je na mrtvoj točki nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u travnju 2014.

 

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.