Socijalist Pedro Sanchez (43) pozvao je u utorak u parlamentu stranke ljevice da podrže njegovu kandidaturu za španjolskog premijera prilikom glasovanja u srijedu te na taj način izbjegnu održavanje novih izbora u Španjolskoj.

“Jedino uz stranke iste ideologije moguće je ostvariti dovoljan broj glasova. Obvezni smo pomiješati se“, poručio je Sanchez u obraćanju zastupnicima.

Njegova poruka bila je usmjerena prema 69 zastupnika Podemosa, stranke koja je prošli tjedan poručila da ga neće podržati.

Sanchezova Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) i stranka centra Građani imaju samo 130 od 350 mjesta u parlamentu uoči sutrašnjeg glasovanja.

Sanchez je u govoru, koji je trajao više od sat i pol vremena, često koristio riječi „dogovor“, „dijalog“ i „promjena“. Napomenuo je kako je ključno prekinuti vladavinu Narodne stranke desnog centra premijera Mariana Rajoya.

Španjolska, mediteranska zemlja s 21 posto nezaposlenih, nalazi se u političkoj blokadi od izbora održanih krajem prosinca kada su nove stranke Podemos i Građani narušili tri desetljeća dugo dvostranačje.

Sanchez ima dvije prilike za formiranje vlade a prva je u srijedu kada se očekuje dugačka i teška rasprava tijekom koje mora osigurati minimalno 176 od 350 zastupnika. Ne uspije li, što je sasvim izgledno, 48 sati kasnije počinje novo glasovanje kada mu je dovoljno da se Podemos ili Narodna stranka sa 123 zastupnika suzdrže od glasovanja.

No obje te stranke poručile su kako će reći ‘ne’ Sanchezu.

U srijedu počinje teći i rok od dva mjeseca u kojem Španjolska mora dobiti vladu ili će Španjolci na nove izbore 26. lipnja. Prema posljednjim anketama ti bi izbori mogli dati sličan rezultat kao oni u prosincu, a u protekla dva mjeseca četiri najveće stranke nisu uspjele formirati koalicije.

Sanchez je u utorak branio sporazum sa strankom Građani, napomenuvši da taj sporazum nije program niti jedne od te dvije stranke, ideološki različite, već rezultat dogovora kako se ne bi ponovno išlo na izbore.

U srijedu u 9 sati ujutro stranke će izlaziti za parlamentarnu govornicu i iznositi mišljenje, a predvečer počinje glasovanje. Prva na redu će biti Narodna stranka premijera Rajoya koji će se sasvim izgledno pozvati na pravo da on sastavi vladu kao pobjednik izbora, u slučaju da Sanchez ne uspije.

Međutim, ni Rajoy nije bio uspio dobiti podršku ostalih stranaka pa je odbio ponudu kralja Felipea VI. da prvi pokuša sastaviti vladu, bojeći se propasti prilikom glasovanja. Tako je prvi put stranka koja nije pobijedila na izborima došla u mogućnost sastaviti vladu.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakUkrajina zabranila dužnosnicima kritiziranje vlade
Sljedeći članakMilanović: SDP neće jesti mrvice s poda
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.