Kaštelanski anesteziolog Antonio Jerčić, koji odnedavno radi u privatnoj klinici Kreuzschwestern u Grazu, u subotu je sudjelovao u pružanju pomoći pješacima na koje se u središtu Graza terenskim vozilom zaletio 26-godišnji Austrijanac bosansko-hercegovačkih korijena te ih potom napao nožem.

[quote_box_center]

  • Kaštelanski anesteziolog Antonio Jerčić sudjelovao u pružanju pomoći unesrećenim pješacima u Grazu
  • U njih se terenskim vozilom zaletio 26-godišnji Austrijanac bosansko-hercegovačkih korijena te ih napao nožem
  • Jerčić odnedavno radi u privatnoj klinici Kreuzschwestern u Grazu

[/quote_box_center]

Austrijski mediji javljaju kako je u subotu popodne 26-godišnjak ubio najmanje troje ljudi te ozlijeđeno njih oko 50, od kojih desetak teško. Navodno je prvo ‘terencem’ naletio na bicilisticu i motociklisticu, a potom i na pješake koje je, izašavši iz vozila, napao nožem.

Jerčić je Hini izjavio kako je u vrijeme napada sa svojom obitelji (supurgom i tri djevojčice) autobusom stizao na glavni trg u Grazu, kada je dispečer vozaču javio što se dogodilo.

“Naišli smo nekoliko minuta nakon napada. Čule su se sirene. Izišli smo iz autobusa i vidjeli ljude kako trče prema nama. Djeca su mi se prestrašila, a supruga zabrinula. Rekao sam im da ne mogu samo stajati i da idem pomagati. Shvatio sam da se radi o nečem velikom. Ostavio sam obitelj i pohitao pomoći. Otišao sam nekih stotinjak metara dalje. Policija je već bila blokirala cijelo područje. Sve se odvijalo jako brzo”, kazao je Jerčić.

Strašan prizor

Rekao je kako se predstavio policajcu koji ga je pustio u ograđeno područje i uputio ga kome da se javi. “Vidio sam dva pokrivena tijela. Civili su plakali, neki zurili u prazno. Bilo je puno kola hitne pomoći, na desetke liječničkih timova, puno policije. Područje su nadlijetali helikopteri. Javio sam se koordinatoru”, kazao je.

Istaknuo je kako nije bio jedini liječnik “u civilu” koji je pomagao unesrećenima, već se u blizini zateklo još šest liječnika koji su se javili kako bi pružili pomoć. “Pomagali smo lakše ozlijeđenim ljudima. Sve je bilo jako dobro i vrlo brzo organizirano. Na trgu su napravili trijažni centar. Sve je bilo vrlo koordinirano, a moja pomoć minimalna”, ispričao je samozatajni kaštelanski anesteziolog.

Jerčić je kazao kako je sa svojom obitelji izbjegao postati žrtva suludog vozača, a sve zahvaljujući tome što su zakasnili na autobus. Razlog tomu je bio taj, priča Jerčić, što je njegova supruga pričala na telefon sa svojim bratom u Splitu, pa su namjerno propustili prvi autobus. Dodao je kako često sa suprugom i djecom zna sjesti na taj trg, a to su željeli napraviti i u subotu, no srećom telefonski poziv im je spasio život.

Još dok je radio u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, doktor Antonio Jerčić prije pet godina je spasio dvojicu mladih nogometaša Neretvanca iz Opuzena, koje je pod tušom stresla struja.

Brzo je reagirao i reanimirao ih, spasivši im živote, a zbog toga je dobio nagradu Grada Kaštela. Sudjelovao je i u intervenciji u tragediji vatrogasaca na Kornatima, te spašavanju 55 teško ozlijeđenih u najvećoj željezničkoj nesreći u Hrvatskoj, kada je u Kaštelima izletio nagibni vlak na relaciji Zagreb-Split.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:V.T./HINA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.