Američki ministar obrane Ash Carter rekao je u srijedu da je SAD “u ratu” s Islamskom državom te da je donesena zapovijed da se u Siriju pošalju nove posebne snage.

“Stvarnost je da smo u ratu”, rekao je Carter pred senatskim vojnim odborom u prvom obraćanju nakon niza napada koje je potpomogao ili motivirao IS – u Bejrutu, na Sinaju, u Parizu i San Bernardinu.

Ustvrdivši da su napadi u Parizu i San Bernardinu “napad na civilizaciju koju branimo”, Carter je rekao da je “apsolutno potrebno” poraziti Islamsku državu u njezinu ishodištu u Siriji i Iraku kao i posvuda u svijetu gdje se ta zločinačka organizacija širi.

On je rekao da je predsjednik Barack Obama zapovijedio slanje specijaliziranih snaga da pomognu iračkim snagama i kurdskim pešmergama u borbi protiv IS-a.

“Te snage također će biti u poziciji da izvedu jednostrane operacije u Siriji”, rekao je Carter.

Složivši se da IS nije zaustavljen, Carter je rekao da borba protiv njega ipak uzima zamah.

Naglasio je da snage sirijske oporbe i kurdskih ešmerga napreduju te da su zauzeli 900 kilometara područja koja su bila pod kontrolom IS-a na sjeveroistoku Sirije i da su sada napori usredotočeni  na Raku, de facto glavni grad ekstremističke skupine.

SAD je pripreman osigurati helikoptere i savjetnike za iračke snage koje su na putu da preuzmu Ramadi i “pomoći im da završe posao”,  rekao je.

SAD i njezini saveznici nastavit će sa zračnim napadima, rekao je Carter, ali će izbjegavati razmještanje velikog broja vojnika za specijalne operacije jer bi to značilo pristajanje na “borbu pod neprijateljevim uvjetima”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.