NATO planira Turskoj poslati zrakoplove za ophodnju i projektile kako bi osnažio njezinu obrambenu moć na granici sa Sirijom, rekli su u utorak dužnosnici saveza.

Njemačka i SAD povukle su svoje projektile Patriot iz Turske, kao što su to već prije bile najavile, ali iznenadno uključenje Rusije u građanski rat u Siriji u rujnu, potaknulo je druge članice NATO-a da ponude dodatnu pomoć Turskoj, u kojoj projektile Patriot sad ima još samo Španjolska.

“Moramo u potpunosti iskoristiti sve potencijale koje imamo za suprotstavljanje prijetnjama na južnom boku NATO-a”, izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, koji s kolegama iz članica NATO-a sudjeluje na sastanku u Bruxellesu.

“Moramo poduprijeti našu saveznicu Tursku”, dodao je.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da predviđene mjere uključuju slanje većeg broja brodova iz članica NATO-a u istočno Sredozemlje, više NATO-ovih zrakoplova u turskoj bazi Incirlik i dodatne bitnice projektila, uz postojeće španjolske.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi kako je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom “vrlo nestabilno” i obećali ojačati tursku zračnu obranu što su opisali kao “mjere osiguranja”.

“I dalje smo odlučni…nastaviti razvijanje dodatnih mjera osiguranja NATO-a a saveznici rade na pripremi drugih mogućih doprinosa”, rekli su ministri sa sastanka na kojem sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u “nekoliko idućih tjedana”. ali je nastojao prikazati jačanje kao odvojeno od ruskih upada i pozvao Rusiju i Tursku da traže rješenje za napetosti.

Komentiraj