Premda ga je isprva oštro kritizirao, konzervativni britanski premijer David Cameron sklopio je u ponedjeljak savez s laburističkim gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom radi promicanja ostanka Velike Britanije u EU-u.

Dvojica čelnika su na jugozapadu prijestolnice zajedno predstavila autobus za kampanju “Britain Stronger in Europe” (Britanija je jača u Europi) i pozvala Britance da na referendumu 23. lipnja glasaju protiv izlaska zemlje iz Unije.

Prije samo nekoliko dana bilo bi teško zamisliti konzervativnog vođu i novu zvijezdu laburista zajedno, zbog oštrih riječi koje su izmijenili u vrijeme predizborne utrke za londonskog gradonačelnika u kojoj je 5. svibnja pobjedu odnio Sadiq Khan.

Tada je Cameron predbacio Khanu da se dosad “više puta pojavljivao u društvu ekstremista”, što je laburist zanijekao. Zbog toga je nekolicina laburističkih zastupnika nazvala premijera “rasistom”.

Cameron je u ponedjeljak izjavio da je “ponosan što je na govornici zajedno s laburističkim gradonačelnikom Londona”, čovjekom koji je “ponosan što je musliman, Britanac i Londončanin”.

“Budimo iskreni: Ima puno toga o čemu se premijer i ja ne slažemo”, rekao je pak Khan. “No kada je riječ o suradnji u interesu Lodončana, surađivat ćemo”, dodao je, istaknuvši da “više od 500.000 radnih mjesta u Londonu ovisi izravno o EU-u”.

Premda sebe naziva “euroskeptikom”, Cameron se protivi izlasku zemlje iz Europske unije, smatrajući ga skokom u nepoznato.

U nastojanju da pridobije različite društvene skupine, Cameron je istaknuo da su za ostanak u EU-u “sindikati, poslodavci, laburistička stranka, zeleni, liberalno-demokratska stranka i konzervativna vlada”.

Nije spomenuo svoju konzervativnu stranku koja je desetljećima podijeljena u vezi s europskim pitanjem.

Neki zastupnici konzervativne stranke koji se zauzimaju za napuštanje EU-a pozvali su Camerona da dade ostavku nakon referenduma.

Po prosjeku šest zadnjih anketa mrežne stranice “What UK thinks”, 53 posto Britanaca želi ostati u EU-u, a 47 posto želi izaći.

Komentiraj