Nakon događaja u Parizu Zastupnički dom američkog Kongresa u kojemu većinu imaju republikanci, u četvrtak je odlučio obustaviti prihvat sirijskih i iračkih izbjeglica, usprkos pozivima na smirivanje i prijetnji vetom predsjednika Baracka Obame.

Tekst je prihvaćen uz potporu republikanske većine i dijela demokrata, sa 289 glasova ‘za’ i 137 ‘protiv’ te osmero odsutnih. Još ga treba proučiti Senat, gdje je njegova budućnost neizvjesna.

Što god se dogodilo, Bijela kuća je najavila da će predsjednik uložiti veto. Taj se veto može prevladati samo novim izglasavanjem dvotrećinskom većinom u Zastupničkom domu, što znači sa 290 glasova budu li nazočni svi zastupnici.

Glasovanje u četvrtak jest potvrda neočekivana odbacivanja sirijskih izbjeglica koje je zahvatilo čitavu zemlju, nakon pariških napada, usred kampanje za predsjedničke predizbore.

Nacrtom republikanskog zakona želi se osigurati da direktor FBI-ja, tajnik za unutarnju sigurnost i direktor nacionalne obavještajne agencije osobno potpišu da pojedini izbjeglica nije prijetnja sigurnosti, što su Bijela kuća i nevladine organizacije nazvali odgodom problema i neprovedivim. Ta bi obustava prihvata mogla potrajati godinama, upozorili su demokrati.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. Sjedinjene Države su primile nešto više od 2000 izbjeglica iz te zemlje, rekla je Anne Richard, zadužena za izbjeglice u američkom State Departmentu.

Demokrati su republikansku odluku usporedili s neprihvaćanjem židovskih izbjeglica iz Njemačke u Drugom svjetskom ratu. “Već smo počinili takvu pogrješku, nemojmo opet”, rekao je zastupnik Luis Gutierrez.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.