Sjedinjene Države su u srijedu uvele nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na Pyonyangov nuklearni pokus u siječnju i raketni pokus prošlog mjeseca.

Izvršna uredba predsjednika Baracka Obame omogućuje Washingtonu da provede rezoluciju Vijeća sigurnosti usvojenu početkom ožujka koja znatno pooštrava sankcije Sjevernoj Koreji te novi američki zakon o sankcijama protiv ove zatvorene komunističke zemlje.

Bijela kuća je rekla kako svjetska zajednica neće trpjeti ilegalne sjevernokorejske nuklearne i raketne aktivnosti te da će nastaviti nametati sankcije Sjevernoj Koreji sve dok ne prihvati svoje međunarodne obveze.

Nove sankcije usmjerene su na zaustavljanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih programa ograničavajući njezin izvoz i vršenjem inspekcije sveg tereta koji ide iz zemlje ili u nju.

Rezolucija koju je Vijeće sigurnosti usvojilo 2. ožujka isto tako poziva na potpunu zabranu prodaje konvencionalnog oružja i robe koja može ojačati Pyongyangovu vojsku.

Isto tako zabranjuje izvoz određenih minerala iz zemlje, prodaju luksuznih roba Sjevernoj Koreji i nameće zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.