Turska je oštro kritizirala američke planove o premještaju zgrade veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem već u mjesecu svibnju, upozoravajući da Washington “inzistira na podrivanju temelja mira”.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u subotu stoji da se takvim potezom krše međunarodni zakoni te se jamči da će se nastaviti s naporima zaštite prava Palestinaca.

“Nažalost, Amerika se pravi da ne čuje i, još gore – ne obazire se na glas savjesti međunarodne zajednice”, stoji u priopćenju ministarstva.

Turska je među zemljama koje se protive nakani američkog predsjednika Donalda Trumpa da premjesti američko veleposlanstvo u Jeruzalem. Palestinci se nadaju da će Istočni Jeruzalem biti glavni grad njihove buduće države.

Većina zemalja u Izraelu ima zgrade veleposlanstava u Tel Avivu.

Komentiraj

FOTO:EPA/JIM HOLLANDER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.