Američki zastupnički dom gotovo je jednoglasno (419-3) podržao nove mjere za pooštravanje sankcija protiv Rusije. Time bi predsjedniku Donaldu Trumpu trebao biti otežan postupak ublažavanja ili nametanja istih.

Republikanski i demokratski zastupnici iskazali su rijetko jedinstven stav uvodeći paket mjera kojima bi predsjednik Trump za ublažavanje sankcija prema Rusiji trebao prvo tražiti odobrenje od zakonodavaca, a u istom su paketu mjera uključene i sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje.

Donald Trump protivio se takvim mjerama i želio je imati slobodnije ruke u nametanju sankcija ili ublažavanja istih. Također, u SAD-u se zaoštrava proces istrage o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore te o potencijalnoj suradnji s Trumpovom kampanjom. Moskva je zanijekala bilo kakvu umiješanost, a Trump tvrdi da nije bilo nikakve suradnje između Rusa i njegove kampanje.

Naime, da bi zakon došao na potpis predsjedniku Trumpu, koji ima pravo na njega staviti i veto, prvo mora biti odobren i u Senatu, čije se vodstvo još nije izjasnilo kad bi ovaj prijedlog mogao doći na glasovanje te hoće li to biti prije ljetne stanke.

Komentiraj