Sjedinjenim Državama “nije cilj” promjena režima u Pyongyangu ni ubrzanje ujedinjenja Korejskog poluotoka, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici ministarstva obrane i vanjske politike.

Jim Mattis i Rex Tillerson rekli su u komentaru objavljenom u Wall Street Journalu da SAD “ne traži nikakvu izliku da bi razmjestio snage sjeverno od demilitarizirane zone (koja označava granicu između Sjeverne i Južne Koreje). Ne želimo učiniti sjevernokorejskom narodu ništa nažao jer je već puno propatio i ne treba ga poistovjećivati s neprijateljskim režimom u Pyongyangu”.

Ova poruka odudara od prošlotjednih ratničkih izjava koje je Donald Trump dao nakon niza sjevernokorejskih provokacija, napose nakon ispitivanja dviju interkontinentalnih balističkih projektila. Nedavno postavljanje američkog proturaketnog štita (THAAD) u Južnoj Koreji nimalo se nije svidjelo Pekingu.

“Želi li Kina imati aktivniju ulogu u uspostavi mira i stabilnosti – od čega svi mi, a ponajprije Kina, imamo veliku korist – mora donijeti odluku da će diplomatski i trgovinski utjecati na Sjevernu Koreju”, istaknula su dvojica dužnosnika.

Ravnatelj CIA-e Mike Pompeo je još u nedjelju izjavio da sukob sa Sjevernom Korejom “ne prijeti neposredno”.

Komentiraj

FOTO:EPA/KCNA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.