Marihuana će i dalje biti nezakonita na federalnoj razini u Sjedinjenim Državama, pa i u medicinske svrhe, priopćila je u četvrtak američka Agencija za suzbijanje zloporabe droga (DEA), premda ju je nekoliko saveznih država legaliziralo.

Marihuana se i dalje vodi kao tvar 1. skupine, dakle ilegalna, bez obzira na primjenu, ističe agencija u priopćenju.

Marihuana “ne ispunjava zahtjeve za medicinsko liječenje koje je općenito priznato u SAD-u, budući da nije sasvim sigurna njezina primjena pod medicinskim nadzorom i postoji velika opasnost od zloporabe”, dodaje agencija.

Agencija je objavila pismo koje je njezin ravnatelj Chuck Rosenberg uputio guvernerima država Washington i Rhode Island u kojemu navodi razloge te odluke koja se, po njegovu mišljenju, temelji na “sveobuhvatnoj analizi znanstvenih i medicinskih publikacija o marihuani”.

Rosenberg u pismu priznaje da su 1. skupinom “obuhvaćene tvari koje su veoma opasne i one koje nisu toliko opasne, među njima i marihuana koja je manje opasna od drugih droga uvrštenih u druge skupine”.

“Nekima se to može činiti čudno, ali mjerilo za uvrštavanje u 1. skupinu nije razmjerna opasnost”, istaknuo je.

Više američkih saveznih država – Colorado, Oregon, Washington, Aljaska i savezna prijestolnica Washington DC – legalizirali su kanabis u rekreativne svrhe. Medicinska primjena je dopuštena u 25 država.

Kalifornijski birači se u studenome trebaju izjasniti o legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe, pošto je nacrt zakona dobio oko 366.000 potpisa nužnih da bi se stavio na glasovanje.

Komentiraj

FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.