Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je kritizirao “rusko destabilizirajuće nagomilavanje” snaga uz granicu s baltičkim zemljama a američki dužnosnici sugerirali su da bi SAD mogao rasporediti rakete Patriot u toj regiji tijekom održavanja američkih vojnih vježbi.

Američki saveznici napeti su pred vojne igre koje Rusija i Bjelarus održavaju u rujnu i koje bi mogle angažirati do 100.000 vojnika i obuku nuklearnim oružjem što je najveća takva vježba od  2013. Vježbe bi mogle dovesti ruske snage na granice s Poljskom, Litvom i Latvijom.

Rusija je također rasporedila rakete Iskander u Kalinjingradu, svojoj enklavi na Baltiku navodeći da se radi o rutinskim vježbama no američki dužnosnici strahuju da se radi o trajnom jačanju raketnih snaga u Kalinjingradu.

Upitan tijekom puta po Litvi o ruskom raspoređivanju raketa Mattis je kazao: “Svako takvo nakupljanje naprosto je destabilizirajuće”.

SAD je isključio mogućnost bilo kakvog izravnog odgovora na ruske vježbe i moguće raspoređivanje novih raketa. No istodobno američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kazali su kako je moguće privremeno raspoređivanje raketa Patriot na području Baltika tijekom ljetnih vojnih vježbi usmjerenih na protuzračnu obranu.

Iako su Patrioti bili u Poljskoj oni se ranije nisu raspoređivali na području uz Baltik.

Mattis nije želio odgovarati na pitanja o mogućem raspoređivanju raketa Patriot.

Komentiraj