Sjedinjene Države i Kina će raditi zajedno na tome da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja krene “drugačijim smjerom”, rekao je u subotu američki državni tajnik Rex Tillerson nakon što se susreo s kineskim kolegom, ublaživši prijašnje kritike upućene Pekingu.

Kina je uzrujana Washingtonom koji od nje opetovano traži da intervenira oko sve naprednijih sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih raketnih programa, što je još jedna u nizu trzavica između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

No kineski je ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao održani razgovor s Tillersonom kao “otvoren, pragmatičan i produktivan”. Čini se da su dvije strane postigle napredak ili stavile na stranu nesuglasice oko kompliciranih pitanja, barem uoči planiranog summita kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tillerson je u petak izgovorio dosad najoštriju osudu Sjeverne Koreje pod administracijom Donalda Trumpa, izjavivši u Seulu kako bi vojna intervencija bila “na stolu” ako Pjongjang  zaprijeti južnokorejskim i američkim snagama.

Tillerson je nakon sastanka s Wangom bio blaži, te je otkrio kako su i Kina i SAD svjesni da razni pokušaji u zadnja dva desetljeća nisu odvratili naoružavanje Sjeverne Koreje.

“Dijelimo zajednički pogled i osjećaj da su tenzije na poluotoku trenutno jako visoke, da su stvari dosegle opasnu razinu, te smo se obvezali da ćemo učiniti sve što možemo kako bi spriječili da izbije bilo kakav sukob”, naglasio je Tillerson.

Dodao je kako se s Wangom dogovorio da uvjere Sjevernu Koreju da “promijeni smjer i odustane od razvoja nuklearnog naoružanja”.

“Štogod se dogodilo, moramo težiti diplomatskim sredstvima kao putu prema miroljubivom sporazumu”, rekao je kineski ministar, dodavši kako se i on i Tillerson “nadaju da će naći put za ponovno pokretanje razgovora”.

Komentiraj