Godišnji Američko-kineski sveobuhvatni gosdpodarski dijalog o trgovinskim odnosima između dviju zemalja održan u Washingtonu okončan je u četvrtak bez postizanja dogovora oko najvažnijih pitanja.

Dvije strane nakon razgovora nisu dale zajedničku izjavu ili iznijele plan djelovanja, a otkazane su i predviđene konferencije za medije.

SAD su kritične spram kineskog trgovinskog viška te zahtijevaju ‘poštenije’ trgovinske aranžmane, dok američki predsjednik Donald Trump još dodatno poručuje da carine na uvoz kineskog čelika i dalje predstavljaju mogućnost.

Prilikom uvodnog obraćanja na američko-kineskoj konferenciji, ministar trgovine Wilbur Ross kritizirao je kineskih 347 milijardi dolara viška u trgovini sa SAD-om, kazavši da to nije rezultat tržišnih sila.

U kratkoj izjavi nakon konferencije, Ross i i američki ministar financija Steven Mnuchin dali su malo detalja i tek male naznake napretka oko spornih pitanja.

“Kina je potvrdila naš zajednički cilj smanjenja trgovinskog deficita na kojem će obje strane surađivati kako bi ga postigle”, poručili su.

Sporno pitanje oko carina na čelik je prema očekivanjima trebala biti teška tema razgovora, no nijedna strana nije dala izjavu vezanu za tu temu.

SAD krivi prekomjerne izvozne kapacitete Kine za zasićenost na globalnom tržištu čelika, koja šteti američkim proizvođačima, zbog čega SAD prijeti uvođenjem novih carina.

Stručnjaci smatraju da je bilo teško očekivati da će pregovori proizvesti bilo koji značajan dogovor o najtežim pitanjima.

Osim čelika, očekivalo se da će SAD pritisnuti Peking zbog subvencija koje daje tvrtkama u državnom vlasništvu.

Prema očekivanjima, Kina se trebala usredotočiti na američko odbijanje prodaje Pekingu proizvoda napredne tehnologije.

U svibnju, SAD i Kina postigli su trgovinski sporazum kojim se kinesko tržište otvara za američke agencije za kreditni rejting i kompanije za kartično poslovanje.

Kina je također pristala ukinuti zabranu na uvoz američke govedine te je pristala na američke isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Komentiraj