Sjedinjene Države obeštetit će žrtve američkog bombardiranja bolnice Liječnika bez granica u Kunduzu u kojemu je prije tjedan dana smrtno stradalo najmanje 22 ljudi, izvijestio je u subotu Pentagon.

Američka vojska stupit će u kontakt sa žrtvama zračnoga napada kako bi donijela odluku o odgovarajućoj isplati. Vojne bi vlasti mogle izdvojiti novac i za “obnovu bolnice”, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Peter Cook.

Ministarstvo obrane smatra da je važno postići dogovor o posljedicama tragičnog incidenta, piše u Cookovu priopćenju. “Jedna od mjera koje će ministarstvo poduzeti je isplata odštete ozlijeđenim civilima, kao i obiteljima ubijenih civila u toj američkoj vojnoj operaciji.”

Usto, američka vojska u Afganistanu ima ovlast dati novac i za obnovu bolnice, kazao je glasnogovorni.

  • Američka će vojska stupiti u kontakt i dogovoriti se s ozlijeđenima i obiteljima ubijenih kako bi se odredila odgovarajuća svota namijenjena obeštećenju žrtava.

Liječnici bez granica povukli su sve osoblje iz zgrade odmah nakon napada izvedenog prošle subote na traženje afganistanske vojske u kojemu je ubijeno najmanje 12 liječnika i 10 pacijenata.

MSF tvrdi da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći jer organizacija nema informacija o još devet pacijenata i 24 zaposlenika.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu se ispričao MSF-u, no ta nevladina organizacija i dalje traži neovisnu međunarodnu istragu o  bombardiranju, čime Pentagonu daje na znanje da u njihovu istragu o tragediji koju naziva “ratnim zločinom”, nema povjerenja.

Komentiraj

FOTO:EPA/MSF
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.