Vlasti republike Krima objavile su u noći na nedjelju da su uvele izvanredno stanje nakon potpunog prekida opskrbe električnom energijom iz Ukrajine, koji je prouzročen, navode ukrajinski izvori, sabotažom visokonaponskih vodova.

Ukrajinski izvori nisu naveli tko bi mogao biti odgovoran za tu sabotažu.

“22. studenog u 00.25 sati (22.25 sati po srednjoeuropskom vremenu) dogodio se prekid opskrbe električnom energijom koja na Krim dolazi iz Ukrajine”, navodi se u priopćenju krimske podružnice ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

“Odlukom uprave republike Krima na poluotoku je uvedeno izvanredno stanje”, objavilo je ministarstvo.

Poluotok Krim, prije autonomna rusofonska republika u sastavu Ukrajine, pripojena je Ruskoj Federaciji u ožujku 2014., nakon referenduma organiziranog na Krimu nakon svrgavanja u Kijevu proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Zapad smatra referendum nezakonitim i ne priznaje aneksiju.

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, “generatori republike Krima su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelomično su priključeni gradovi Simferopolj, Jalta i Saki”, objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja.

Kako navodi ruska agencija Tass, Krim se opskrbljuje strujom iz Ukrajine preko četiriju visokonaponskih vodova.

Dva voda su sabotirana u noći na petak,  izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da se sabotaža dogodila u okolici Hersona, na sjeveru Krima, na ukrajinskom teritoriju.

Čini se da su i druga dva voda izbačena iz pogona nakon eksplozije u noći na nedjelju. Ne zna se tko je odgovoran za tu sabotažu.

Prvi potpredsjednik vlade republike Krima, Mihail Šeremet, kako prenosi TASS, rekao je da taj poluotok može pokriti tek polovinu potreba za električnom energijom.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.