Saborski HNS poručio je u srijedu kako je prosvjed pred Vijećem za elektroničke medije (VEM), organiziran zbog odluke da se na tri dana ugasi Z1 televizija “otvoreni pokušaj ugrožavanja postulata pravne države” te kako zabrinjava da mu je legitimitet dao potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP-AS).

 Nije sporno da zastupnici sudjeluju na skupovima, ali skup čiji je cilj neposredni pritisak na odlučivanje neovisnog regulatoara, nije dopostiv posebno zastupnicma, poručio je Goran Beus Richembergh nakon stanke u Hrvatskom saboru.

Klub HNS-a najoštrije prosvjeduje protiv takve prakse i poziva zastupnike da u tome ne sudjeluju jer je njihova zadaća čuvati dignietet Sabora. Vijeće za elektroničke medije je, podsjeća HNS-ov zastupnik, regulatorno tijelo neovisno od politike koje je, poštujući zakon, na tri dana “suspendiralo” Z1 zbog obveze prijave DORH-u “govora mržnje i širenja panike i nespokoja među građanima”.

“Navodni spontani prosvjed”, kaže Beus, oganizirala je zagrebačka HVIDR-a, a instrumentalitziranu, većinom braniteljsku populaciju, ali i ostale, navelo se da “vrše neviđeni pritisak na neovisnu državnu institicuju”.

“Osim instrumentalizacije to je bio pokušaj da se prijetnjom isposluje abolicija govora mržnje i da se abolira neviđeni pritisak na jednu vjersku zajednicu i njene čelne ljude i da se dozvoli osobno vrijeđanje čelnice VEM-a Mirjane Rakić, legendarne hrvatske novinarke”, tvrdi Beus-Richembergh.

I Radimir Čačić (Klub SDSSa i Reformista) poručuje da nije prihvatljivo da se odluka Vijeća koristi za stvaranje “atmosfere straha i dijeljenja”.

Nitko ne voli strah, a svi se moramo loše osjećati kad je točka prijetnji osoba s tako neupitnim profesionalnim dignitetom kakva je Mirjana Rakić, kazao je reformist Čačić.

“Nije dobro ta tako postupamo, smirimo loptu, okupimo ono malo pameti i sposobnosti, ne idimo u ideološke podjele, ne izazivajmo strah”, poručio je.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.