HSS-ov saborski zastupnik Davor Vlaović poručio je u petak kako poljoprivredni proizvođači, nakon svih elementarnih nepogoda koje su ih pogodile ove godine, s pravom očekuju Vladinu reakciju, te zatražio da se na 50 milijuna kuna povećaju proračunska sredstva za naknadu šteta.

Prije mjesec, dva pisalo se o suši, svi su bili uz proizvođače, sad su zašutjeli. Zbrajaju se štete i po prvim izvještajima samo u pet slavonskih županija one premašuju 500 milijuna kuna, rekao je Vlaović u Hrvatskom saboru i poručio da proizvođači s pravom očekuju Vladinu reakciju.

Urod kukuruza, naveo je, smanjen je preko 60 posto, lucerne preko 80, sjemenskih kultura i do 90 posto, štete trpi i stočarstvo, manje je hrane, smanjena je mliječnost krava, što će dodatno utjecati na prihod poljoprivrednika.

Naglasio je da proračunska sredstva za naknadu šteta od 20 milijuna kuna nisu dovoljna i da HSS predlaže da se povećaju na 50 milijuna kuna.

Proizvođači očekuju da Državno povjerenstvo za procjenu šteta s ministarstvima poljoprivrede i financija to učini, rekao je Vlaović upozoravajući da će, ne pomogne li se proizvođačima, u Hrvatskoj nestati poljoprivredna proizvodnja.

I zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorava na pad poljoprivredne proizvodnje, a perspektivu vidi u novim, egzotičnim kulturama i uzgoju konoplje.

Svjetski trendovi bacaju novo svjetlo na tu biljku, ona ima ogroman potencijal u energetici, automobilskoj industriji, no kod nas je najveći problem što se biljka ne može koristiti cijela, rekao je Sinčić, čija je stranka izradila zakonski prijedlog koji bi to omogućio.

Mjere koje predlažemo pomoći će razvoju hrvatske poljoprivrede, rekao je Sinčić u Hrvatskom saboru.

Komentiraj