Većina klubova zastupnika podržala je u srijedu ratifikaciju ulaska Crne Gore u Sjeveroatlantski savez (NATO) smatrajući da je daljnje proširivanje NATO-a  od iznimne važnosti za dugoročnu  stabilizaciju jugoistočne Europe ali da se time jača i sigurnost Hrvatske.
“Potpora ulasku Crne Gore u NATO savez jest i u nacionalnom interesu Hrvatske. Nastavak proširenja NATO-a je od iznimne važnosti za dugoročnu političku sigurnosnu stabilizaciju jugoistoka Europe, a to  naravno jest u interesu Hrvatske”, kazao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.
Iako postoji niz otvorenih pitanja s Crnom Gorom, od pitanja granice, energetskih pitanja, pitanja logoraša , hrvatske manjine, ministar Stier je istaknuo kako vjeruje da će članstvo u NATO -u i razvoj dobrosusjedskih odnosa pružiti dodatni okvir za rješavanje tih otvorenih pitanja.
U ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a  Vesna Pusić složila se da je članstvo u NATO-u isključivo sigurnosno pitanje.

“Ne dajemo nikakvu bjanko podršku. Praktički 10 godina se prati transformacija Crne Gore otkad je  izrazila želju i mi od kad smo članica pratimo detaljno što se događa sa ispunjavanjem uvjeta za članstvo u NATO-u”, kazala je Pusić.
Miroslav Tuđman (Klub HDZ-a) kritički se osvrnuo što u 10 godina od međunarodnog priznanja Crne Gore nije riješeno fiksiranje granice između Hrvatske i  Crne Gore, te smatra da se time trebalo ranije pozabaviti.
Klub  zastupnika  Živog zida jedini nije podržao pristupanje Crne Gore članstvu u NATO-u, smatrajući kako to nije u interesu građana  Crne Gore i da više od 80 posto tamošnjih građana želi referendum. Ivan Pernar izrekao je niz  kritika na račun crnogorskog premijera  Mile Đukanovića, te je ustvrdio da hrvatski zastupnici ne rade u interesu hrvatskih građana.
“Svi znamo tko je čovjek koji vodi Crnu Goru, zove se Milo Đukanović, to je čovjek koji je surađivao sa Slobodanom Miloševićem u agresiji na našu zemlju”, kazao je Pernar.
SDP-ov Joško Klisović istaknuo je da će se ratifikacijom Crna Gora primiti u NATO, a ne gospodin Đukanović. “Ratifikacijom ćemo dati podršku ne Đukanoviću kao političaru nego crnogorskoj državi i crnogorskom narodu i njezinoj aspiraciji da osigura maksimalan stupanj sigurnosti i okvir za daljnji demokratski razvoj”, kazao je Klisović.
Ministar Stier je naglasio da NATO nikad nije napao Hrvatsku već je bombardirao Miloševićevu vojsku.

“Miloševićeve snage i danas to neće zaboraviti NATO-u, to neće zaboraviti oni koji i dalje govore o Oluju kao o etničkom čišćenju, koji negiraju genocid u Vukovaru, koju optužuju predsjednika Franju Tuđmana da je izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu, i neće oprostiti NATO-u ni to da NATO danas želi primiti Crnu Grou u članstvo”, rekao je Stier.
Klubovi zastupnika raspravili su također izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2015. godinu.
Sabor s radom nastavlja u četvrtak prijepodne.

Komentiraj