Hrvatski sabor će u nastavku sjednice u srijedu razmotriti polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke (HNB) za prvo polugodište 2015. godine.

 HNB u izvješću navodi da je gospodarska aktivnost u prvom polugodištu prošle godine blago porasla, nakon šest uzastopnih godina recesije.
Snažno je porastao izvoz robe i usluga, a pozitivne promjene bile su očite i kod osobne potrošnje te u malo manjoj mjeri kod kapitalnih ulaganja. Istodobno je započeo oporavak i na tržištu rada, a pad potrošačkih cijena je zaustavljen.
U takvim uvjetima, monetarna politika HNB-a i nadalje je bila usredotočena na održavanje visoke likvidnosti bankovnog sustava, nastojeći tako utjecati na smanjenje domaćih troškova financiranja i pridonijeti oporavku gospodarstva.
Tečaj kune prema euru bio je stabilan, što je ključno za održavanje financijske stabilnosti u zemlji. Fiskalni manjak u prvom je polugodištu znatno smanjen u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, no struktura tog smanjenja i nadalje je relativno nepovoljna jer se zasniva na povećanju prihoda, dok rashodna strana proračuna opće države stagnira, navodi se u izvješću HNB-a.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.