Saborski klubovi Hrida te SDSS/Reformista najavili su u petak kako će podržati imenovanje Siniše Kovačića vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, dok iz HNS-a najavljuju da će biti suzdržani.

“Gorana Radmana braniti nećemo, bit ćemo suzdržani, kao i za Kovačića”, rekao je Goran Beus Richembergh (HNS) u raspravi da se dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a razriješi Radman, a vršiteljem dužnosti imenuje Kovačić.

Prijedlog razriješenja i imenovanja utvrdio je saborski Odbor za medije, nakon što je Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo postupak Radmanova razrješenja, tereteći ga da HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo, odnosno razdvojio prihode na javne i komercijalne.

“Odluka da se Radmana smijeni zbog navoda NO-a je kao kad je Al Capone nastradao zbog utaje poreza”, poručio je Richembergh.

Richembergh (HNS): O smjeni Radmana ne odlučuje Sabor, o tome su odlučili Karamarko i Most

Tvrdi da o Radmanovoj smjeni Sabor zapravo ne odlučuje, već da je o tome odlučeno još u veljači, kada su čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko i ‘mostovac’ Ivan Kovačić poručili da glavni ravnatelj HRT-a mora otići.

“Ovo je samo procedura, što se HNS-a tiče Radmana se ne može braniti, ali treba braniti načela i proceduru”, rekao je Beus Richembergh.

Imenovanje Kovačića naziva “pomalo paradoksalnim”, s obzirom da dolazi iz informativnog programa na koji vladajući imaju najviše primjedbi. Ipak, nada se da će štititi ljude na HRT-u i nastaviti procese restrukturiranja.

Nećemo glasovati protiv Radmana, ali ćemo glasovati za Kovačića korektan je profesionalac, ozbiljan čovjek, rekao je Radimir Čačić u ime Kluba SDSS/Reformista, ocijenivši da je Radman radio korektno i ozbiljno.

Kolege je pozvao da govore “bez demagogije”. Kad je prošla Vlada promijenila Zakon o HRT-u istog je trenutka definirala i “nužnu posljedicu” da će i sljedeća vladajuća većina odlučivati o ravnatelju HRT-a, kaže Čačić i poručuje da u smjeni “nema ništa upitno”.

Prgomet: Zakonom treba utvrditi mjesta koja se mijenjaju promjenom vlasti

“Ovdje se ne radi o običajnom zakonu”, uzvraća Drago Prgomet (Hrid) i predlaže da se, ako se želi napraviti red, donese zakon o preuzimanju vlasti i utvrde mjesta koja će biti predmetom promjene kad se stranke promijene na vlasti.

I Josip Leko (SDP) ne slaže se s Čačićevom ocjenom da vladajući imaju pravo smjenjivati. “To bi bila trivijalizacija demokracije”, kaže Leko.

Prgomet ističe da je Radman s politikom došao, a s njom će i otići. Ne dvoji u postupak NO HRT-a ni saborskog Odbora, no smatra da je Radman trebao dobiti priliku obratiti se Odboru. Kovačić će dobiti potporu našeg Kluba, najavio je Prgomet koji poručuje da je javni interes sačuvati HRT kao javni servis, a ne državnu televiziju.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.