Hrvatski je sabor u petak, na zahtjev Državnog odvjetništva, po peti puta ukinuo zastupnički imunitet Branimiru Glavašu (HDSSB), radi nastavka kaznenog postupka za kazneno djelo ratnog zločina.

Za ukidanje imuniteta glasovao je i sam Branimir Glavaš, koji je u raspravi ustvrdio da je “žrtva obrnute lustracije hrvatskih branitelja”.

“Žrtva sam obrnute lustracije branitelja i svih koji su, na čelu s Franjom Tuđmanom, simbol stvaranja hrvatske države. Hrvatski branitelji lustrirani su tjeranjem u mirovinu, društveno marginalizirani, sotonizirani i kriminalizirani”, kazao je Glavaš i ustvrdio kako proces koji se vodi protiv njega nije pravosudni, nego “proces lustracije politički nepodobnog kadra”.

Za politički montirani proces još jednom je prozvao nekadašnje vodstvo HDZ-a, Državnog odvjetništva, policije i obavještajnih službi, dijela nevladinih udruga, kao i kolega s desne strane sabornice, gdje sjede HDZ-ovi zastupnici. Glavaš tvrdi da je dio njih znao i šutke pristao na takav proces.

Poručio je kako osobno nikoga nije ubio, sudjelovao u ubojstvima niti ih prikrivao te kako ni nakon 10 godina procesa i pet godina provedenih u zatvorima ne namjerava odustati od dokazivanja svoje nevinosti.

O ukidanju Glavaševa imuniteta raspravljao je i Glavašev stranački kolega Josip Salapić, kojemu smeta što se HDSSB naziva “strankom ratnog zločinca”, iako presuda protiv Glavaša nije pravomoćna.

Podsjetio je i da je Glavaš u zatvoru čak četiri godine i četiri mjeseca čekao pravorijek Ustavnog suda, iako je taj sud po zakonu o njegovoj tužbi morao odlučiti najkasnije za godinu dana.

Ostali zastupnici u raspravu se nisu uključili.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.