Iako su zastupnici u petak uglavnom podržavali zakon kojim bi se trebala urediti transparentnost bankarskih naknada, zaiskrilo je među njima oko Hrvatske poštanske banke (HPB), a nije izostalo niti ponovno spominjanje “kuma” i “familije”.

Mostovac Miro Bulj upozorio je na “nedopustiv potez HPB-a”, koja je, rekao je, nakon što je dugovanja klijenata prodala stranoj tvrtki za otkup i naplatu dugova, klijentima zatvorila račune čime pa su zatvoreni i oni zaštićeni te su mnogi građani ostali bez ikakvih prihoda.

SDP-ovac Gordan Maras uzvratio je kako treba odoljeti populističkom zovu. “Banka se ispričala i grešku nastoji otkloniti, pa treba odoljeti populističkom zovu nastupa protiv jedine banke u hrvatskom vlasništvu”, rekao je Maras. HPB je bila devastirana i loše vođena, a devastirala ju je vlast od 2007. do 2011. koja ju je i izmuzla, rekao je.

“Vi ste htjeli prodati banku no popustili ste pod pritiskom javnosti. Lažete i obmanjujete. Kako se u lokalnim poslovnicama zapoštaljava? Znate li? Po političkom ključu!”, uzvratio je Bulj, no Maras je to opovrgnuo.

“Ja sam već naučio kako vi znate sve o svemu pa čak i ono što sam ja mislio prije tri godine. Vi ste čudo! Mislim da bi kolega Bulj trebao na wikipediju i da ga treba zaštiti! Ja i mojih 20 kolega u Vladi nije htjelo prodati Banku”, prisjećao se Maras.

“HDZ se, umjesto da se bavi temema koje pomažu građanima, bavi zapošljavanjem familije i javnih poduzeća dok u Mostu mijenjanju Statut kako bi se zaposlio kum. Bave se plijenskom podjelom vlasti”, poručio je Maras.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić ustvrdio je kako će predloženi zakon značajno unaprijediti transparentnost i usporedivost, a time i konkurentnost naknada koje kreditne institucije naplaćuju potrošačima.

“Značajno će se olakšati prijenos računa iz jedne kreditne institucije u drugu i u svakom slučaju, u svakom smislu poboljšati položaj, trenutni položaj imatelja računa odnosno potrošača u odnosu na kreditne institucije”, poručio je Tufekčić.

Branimir Bunjac (Živi Zid) upozorio je kako banke klijentima ne oduzimaju velike novce već male, ali doživotno. “Banke naplaćuju i do 400 naknada provizije te u Hrvatskoj uzimaju 4,6 milijardi kuna”, poručio je u raspravi Bunjac.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar upozorio je pak kako se poslovnice banaka u općinskim središtama Slavonije gase što dovodi u pitanje dostupnost građanima.

Komentiraj