Hrvatski sabor u prvim je minutama subote potvrdio zamjene zastupnicima koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom, odnosno otišli su u izvršnu vlast.

HDZ-ove Olega Butkovića mijenja Lucijano Vukelić, Antona Klimana Josip Borić, Darka Horvata Josip Križanić, Tomislava Karamarka Ante Župan, Mira Kovača Miro Tot Gergeli.

Tomislava Tolušića mijenja Stjepan Pintarić, a Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, Nada Murganić.

Mostova Božu Petrova mijenja Maro Kristić, Tomislava Panenića Ružica Vukovac, a Slavena Dobrovića Marko Sladoljev.

Sabor je odobrio da se u zastupničke klupe vrate bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović te bivši ministri Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Goran Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Predrag Matić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Arsen Bauk i Tomislav Saucha.

Sabor imenovao članove radnih tijela

Hrvatski sabor u prvim je satima subote imenovao čelnike i članove svojih radnih tijela, nakon 15-satne sjednice na kojoj je potvrđena nova Vlada.

Predsjednikom Odbora za Ustav imenovan je Robert Podolnjak (Most), Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković (HDZ), Odbora ze europske poslove Gordan Jandroković (HDZ), a za vanjsku politiku Davorin Mlakar (HDZ).

Odbor za obranu vodit će SDP-ov Igor Dragovan, Odbor za financije Goran Marić (HDZ), a Odbor za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i u ovom sazivu ostaje zastupnik talijanske manjine Furio Radin, dok će Odbor za zdravstvo voditi Mostova zastupnica Ines Strenja Linić.

Ladislav Ilčić (Hrast) vodit će Odbor za obitelj, mlade i sport, a Božo Ljubić (HDZ) Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

  • Na čelu Odbora za ratne veterane je Miodrag Demo (BM 365), odbor za obrazovanje vodit će nezavisna Gordana Rusak, a Odbor za poljoprivredu Branko Hrg (HSS).

Mostova zastupnica Jasna Matulić imenovana je na čelo Odbora za regionalni razvoj, Pero Ćosić (HDZ) na čelo Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, dok će SDP-ov Zdravko Ronko voditi Odbor za predstavke i pritužbe.

HDZ-ov Andrija Mikulić predsjednik je Odbora za informatizaciju i medije, a Gordana Sobol (SDP) vodi Odbor za ravnopravnost spolova, u kojem su članice isključivo žene.

Na to su reagirali zastupnici iz klupa, pitajući gdje su muškarci, na što je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Franjo Lucić uzvratio, “bit će ih”.

Dio čelnih mjesta u odborima, kao i dva mjesta potpredsjednika Sabora namijenjena oporbenim klubovima ostala su nepopunjena jer su na njih predloženi članovi sada već bivše vlade Zorana Milanovića.

Zastupnici će se ponovo okupiti u srijedu, a čeka ih rasprava o nizu izvješća koja su ostala neraspravljena u prethodnom sazivu. Predsjednik Sabora Željko Reiner napomenuo je kako sve točke prethodno moraju raspraviti odbori te pozvao njihove čelnike da to učine već u utorak.

Komentiraj