Nakon što je 1. lipnja 2015. u Hrvatskoj uveden obvezni pregled djece s navršene četiri godine života na slabovidnost, kojemu je cilj na vrijeme otkriti ambliopiju kao najčešći oblik patologije vida kod djece, Hrvatski sabor je na svojoj posljednjoj sjednici prije raspuštanja donio odluku o proglašenju Nacionalnog dana ambliopije 12. rujna, prihvativši tako inicijativu Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“.

“Slabovidnost kod djece izlječiva je u više od 90 posto slučajeva ako se rano otkrije i liječi do sedme godine života. Prije uvođena obveznih pregleda djeca prvi pregled vida imala prije polaska u prvi razred osnovne škole, kada završava razvoj centra za vid i kada je kasno za liječenje”, kaže pročelnik Klinike za očne bolesti i ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh prof. Mladen Bušić.

Inicijativa o pokretanju Nacionalnog dana ambliopije utemeljena je na rezultatima Projekta “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” koji je provođen pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskoga oftalmološkog društva i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Od 2011. do 2014. godine u zagrebačkih je vrtićima pregledano oko 16.000 četverogodišnjaka, u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada te 11 privatnih vrtića, a ambliopija je utvrđena kod 8 posto djece.

Stručnjaci ističu kako se radi o najučinkovitijem i najisplativijem preventivnom pregledu u medicini uopće, jer za 90 posto može smanjiti broj slabovidnih u Hrvatskoj, kojih je danas oko 300.000.

Ambliopija se definira kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija – vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Najčešće je prisutna u jednome oku, a rizični čimbenici za nastanak u više od 90 posto slučajeva su izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka).

Kako je ambliopija najčešće bolest jednog oka, djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida. No, osobe s ambliopijom imaju slabije izražen dubinski vid, svijet se doima plošan, bez treće dimenzije. U školskoj dobi prepoznaje se kroz otežano čitanje, pa ambliopija mijenja samosvijest o sebi, ponašanje u školi, među prijateljima te direktno ograničava izbor zanimanja.

Provjera vida odvija se tako da trogodišnjaci na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobiju uputnicu za oftalmološki pregled koji s navršene četiri godine mogu obaviti kod bilo kojeg oftamologa. Na oftalmološkom pregledu provjerava se vidna oštrina a dijete se ovisno o nalazu dalje dijagnostički i terapijski zbrinjava.

Projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” ima jedinstveni protokol na svjetskom nivou, registriran u najvećoj svjetskoj bazi kliničkih istraživanja National Institute of Health. Projektom koji je tada provođen u Zagrebu, Hrvatska se svrstala među tek desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte pretežito na nacionalnoj razini, kaže dr. Bušić.

“Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, te s obzirom da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga., te je odlukom ministra zdravlja od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci u Hrvatskoj.

Komentiraj

FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.