Laburist Jaroslav Pecnik u četvrtak je u saborskoj raspravi problematizirao diplomu HDZ-ova kandidata za ministra branitelja Milijana Brkića i nazvao ga Vasom, na što je Brkićev stranački kolega Blaženko Boban burno reagirao i upitao Pecnika s kojim pravom neke od političkih čimbenika “na hrvatskim prostorima naziva nadimkom, i to kakvim”.

“Skrenut ću Vam pozornost na točku dnevnog reda – Izvještaj o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Podvukao sam riječ etiku. Ovdje ste neke od političkih čimbenika na prostorima RH nazivali nadimkom, i to kakvim nadimkom. Tko Vam je to dao za pravo da nekog nazivate nadimkom? Etički bi od Vas bilo da sada javnu ispriku uputite jer raspravljate o etici”, poručio je Boban.

Pecnik, koji je prije za govornicom rekao kako se kod nas sve svodi na to je Vaso prepisao ili nije prepisao, Bobanu je uzvratio kako je bio svjestan da će se “naći neki higijeničar” koji će ga upozoriti da se ne bavi onim čime bi se trebalo baviti.

Boban se potom obrušio na Pecnika i upitao ga odakle mu pravo nazivati ga tobožnjim “higijeničarom” te je pozvao predsjedavajućeg Sabora da ga zaštiti.

Predsjedavajući Sabora Ivan Tepeš upozorio je Pecnika da pripazi na riječnik. “Higijeničar nije vulgarno, ali ako ćemo na takav način razgovarati u sabornici, znam ja lepezu riječi koje nisu vulgarne, ali i te kako vrijeđaju”, rekao je Tepeš.

Pecnik je ustrajao na tome da se treba baviti “sukusom stvari” te je rekao kako se spornim Brkićevim nadimkom koriste sve novine koje bi, kako je dodao, valjda trebalo tužiti.

“Ako je netko nešto napravio, postoje institucije koje će to istražiti i, konačno, postoje sankcije za to. Sabor nije mjesto gdje ćemo mi prozivati nekoga, govoriti o njegovoj krivnji, pozivati se na novinske napise”, zaključila je nezavisna zastupnica Gordana Rusak.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.