Predsjednik HDZ-a ubuduće će se birati zajedno sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj isti, odlučili su u subotu izaslanici 17. Općeg sabora HDZ-a koji su izglasovali i druge izmjene u stranačkom Statutu.

Model neposrednog izbora, po načelu jedan čovjek, jedan glas, kakav je nedavno primijenjen kod izbora Tomislava Karamarka za predsjednika stranke, uvodi se i na sve ostale organizacijske razine stranke, dakle od najniže do najviše.

Predsjednička dužnost ubuduće će se moći obnašati samo na jednoj organizacijskoj razini stranke. Dakle, više se neće moći istodobno biti na čelu općinske i županijske organizacije stranke kako je bio slučaj do sada.

HDZ-ovci će moći biti članom u najviše jednom nadzornom odboru, odnosno upravi tvrtke čiji su osnivači država, odnosno lokalna jedinica. Na državnoj razini, iznimno će im se dopustiti članstvo u dva tijela, uz pisano odobrenje predsjednika i glavnog tajnika stranke.

Članom Predsjedništva HDZ-a ubuduće će po položaju biti i predsjednik Zajednice branitelja Gojko Šušak, do sada su to bili predsjednici zajednice žena i utemeljitelja stranke.

Opći Sabor HDZ-a prihvatio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke od 2012. do 2015. godine.

HDZ je u četiri godine uprihodovala 170 milijuna kuna, rahodovala 177 milijuna, manjak je, dakle, 6, 7 milijuna. Od članarina je uprihodovala 13 milijuna kuna, više od polovice tog iznosa lani.

Rizničar HDZ-a Božidar Longin kaže da je ukupno financijsko poslovanje bilo krajnje transparentno, a sva izvješća dobivala su pozitivne revizijske ocjene.

HDZ-ovi izaslanici, njih 1.850, poslijepodne glasuje o novom stranačkom vodstvu.

Biraju zamjenika predsjednika strane, a jedini kandidat je sadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Biraju i šest potpredsjednika, 10 članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.