Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kritizirao je u utorak navečer u Saboru rad Hrvatske radiotelevizije (HRT), za koju je ustvrdio kako ne ispunjava svoju osnovnu ulogu javnog servisa te da je potpuno u službi Vlade.

“HRT ne ispunjava svoju osnovu uloga javnog servisa, a to je objektivno informiranje. HRT je potpuno u službi ove Vlade. Mislim da svatko tko malo bolje gleda Dnevnik HRT-a može uočiti na koji način pristupaju obradi određenih tema i događaja na hrvatskoj političkoj sceni. Premijer Plenković ima najmanje 15 uvodnih minuta svakog Dnevnika”, ustvrdio je Grmoja nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Mosta.

Pritom je spomenuo i Mislava Stipića (ravnatelj Poslovne jedinice Poslovanje), za kojeg je rekao da je “imao ključnu ulogu u nagodbama kojima je oštećen javni servis”.

Kritizirao je i izbor današnje teme emisije “Otvoreno”, na dan kada je oporba zatražila ostavku ministra financija Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića.

“Znate li koja je tema današnjeg ‘Otvorenog’ – podržavate li uvođenje drastičnih kazni za šetnju u kupaćem kostimu ulicama turističkih središta. Na dan kada izlazi u jednom tjedniku dokumentacija koja pokazuje da je ministar Marić znao za izloženost Agrokora i društava povezanih s Agrokorom”, rekao je Grmoja.

Spomenuo je i smjenu novinara HRT-a Domagoja Novokmeta te ustvrdio da sada, kako je rekao, “HDZ-ovi novinari Mislav Togonal i Damir Smrtić odrađuju teme”.

“Tema je razotkrivanje večeras u ‘Otvorenom’, ali, nažalost, nije pravo razotkrivanje, ono koje zanima hrvatske građane, znači razotkrivanje kriminala u Agrokoru, a to je razotkrivanje kojeg se boje i ministar Marić i ministrica Dalić i premijer Plenković”, rekao je Grmoja te ocijenio da “imamo nikad goru partijsku televiziju iz onih najcrnjih komunističkih vremena”.

Klubovi zastupnika poduprli su tijekom dana i izmjene Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojima se on usklađuje s direktivama Europske unije i ujedno uklanja mogućnost izricanja znatnijih novčanih kazni Europske unije Hrvatskoj.

Poduprli su u prvom čitanju i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i izmjene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pohvalili su i spajanje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftne derivate s Agencijom za ugljikovodike radi racionalizacije troškova, predviđeno prijedlozima izmjena Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike i Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

Branko Grčić (Klub SDP-a) iskoristio je temu o naftnim derivatima kako bi zatražio raspravu u Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade vezano za renacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a. “Problem nije nestao ako se o njemu ne govori. Želimo rasprave i odgovore Vlade da bi javnost bila informirana i da bi ti procesi vezani za Inu i HEP bili transparentni”, rekao je Grčić.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Dario GRZELJ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.