Ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio je u ponedjeljak mogućnost da je uzrok pada ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja bio “teroristički čin”.

“Naravno, postoji mogućnost da je riječ o terorističkom činu”, kazao je Medvedev u razgovoru za list Rosijskaja Gazeta, izvaci iz kojega su objavljeni u ponedjeljak navečer.

I izraelski ministar obrane Moshe Yaalon izjavio je u ponedjeljak da je ruski zrakoplov na Sinaju najvjerojatnije namjerno srušen, prenijela je glasnogovornica ministarstva.

“Postoji velika vjerojatnost da je riječ o atentatu”, rekao je ministar na susretu s novinarima, prenijela je glasnogovornica.

 

  • Više drugih zemalja je također reklo da bi eksplozija bombe mogla biti uzrok pada Airbusa ruske kompanije Metrojet koji je iz Šarma el Šeika (Egipat) letio u Sankt Peterburg. Egipatski ogranak džihadističke organizacije Islamske države (IS) priopćio je da je odgovoran za zrakoplovnu nesreću koja se dogodila 31. listopada i u kojoj su poginula 224 putnika i člana posade, gotovo svi Rusi.

 

Medvedev je usto potvrdio da je Rusija pokrenula evakuaciju svojih državljana kojih u Egiptu ima 80.000.

“Mislim da ćemo većinu naših sunarodnjaka uspjeti vratiti kući u iduća dva tjedna”, kazao je.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je u petak prekid svih letova u Egipat.

Od petka je posebnim letovima iz Šarma el Šeika, poznatog ljetovališta na Sinaju, iz Hurghade na Crvenom moru i iz Kaira kući vraćeno oko 25.000 Rusa, rekao je zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

Komentiraj

FOTO:EPA/KHALED ELFIQI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.