Dužnosnici ruskog ministarstva obrane rekli su u srijedu da imaju dokaz da je Turska glavni kupac nafte od Islamske države i da su turski predsjednik Tayyip Erdogan i njegova obitelj upleteni u posao s tom militarističkom organizacijom.

Dužnosnici su na brifingu u Moskvi prikazali kao dokaz satelitsku snimku za koju tvrde da prikazuje kolonu cisterni koje se pune naftom na postrojenjima koje kontrolira IS u Siriji i u Iraku te potom prelaze granicu prema susjednoj Turskoj.

“Turska je glavni potrošač te nafte ukradene od legitimnih vlasti u Siriji i Iraku”, kazao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, javili su ruski mediji.

“Po dokazima koje imamo, čelništvo zemlje, uključivo predsjednika Erdogana i njegovu obitelj, uključeni su u taj zločinački posao”, rekao je Antonov. Dužnosnici za tu optužbu nisu prikazali dokaze.

Ministarstvo obrane dodaje da će nastaviti zračne napade na naftnu infrastrukturu IS-a u Siriji.

Prodaja nafte ključni je izvor prihoda za Islamsku državu.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.