Rusija je spremna poduprijeti inicijativu posebnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Misture o primirju u Alepu ako džihadisti bivše Fronte al-Nusre napuste grad.

 

“Ako Fateh al-Šam (bivša Fronta al-Nusra) sa svojim oružjem krene u smjeru Idliba gdje su smještene njezine glavne snage, bit ćemo spremni poduprijeti taj pristup i spremni pozvati sirijsku vladu da ga prihvati”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na ruskoj javnoj televiziji.

De Mistura je predložio borcima Fronte Fateh al-Šam da napuste istočni Alep a sirijskom i ruskom režimu da prekinu s bombardiranjima tog grada koji UN opisuje kao “pakao na zemlji”. De Mistura je rekao da će, ako je potrebno, fizički otići u istočni Alep i pri odlasku iz grada prepratiti oko tisuću militanata Fateha al-Šama.

Režim u Damasku uz pomoć ruskih zračnih snaga pokrenuo je prije dva tjedna ofenzivu velikih razmjera kako bi ponovno uspostavio kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima u Alepu, gradu koji je od 2012. podijeljen na dio pod kontrolom režima na zapadu i pobunjeničkog dijela na istoku.

Lavrov je u petak telefonski razgovarao s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom i obojica su se složila da bi trebalo razmotriti prijedlog de Misture.

De Mistura je rekao da će povijest suditi Siriji i Rusiji ako budu koristile nazočnost oko 900 bivših boraca Fronte Nusra kao “laki alibi” za uništavanje područja pod kontrolom pobunjenika.

“Rok je maksimum dva mjeseca, dva i pol, istočni Alep ovim ritmom mogao bi biti u potpunosti uništen. Govorimo o starom gradu posebice”, rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji u Ženevi u četvrtak.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.