Rusija, Sirija, Irak i Iran uspostavili su zajednički centar za razmjenu informacija vezanih uz borbu protiv sunitske ekstremističke skupine Islamske države (IS), izvijestila je u subotu ruska novinska agencija Interfax.

Taj će centar u iračkoj prijestolnici Bagdadu činiti vojni predstavnici četiriju zemalja, a u budućnosti bi mogao služiti za koordinaciju vojnih operacija protiv IS-a koji je zauzeo velika područja Sirije i Iraka.

Očekuje se da će se ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak u govoru pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku snažno založiti za tu kolektivnu inicijativu, prenosi dpa i podsjeća da Rusija već vojno potpomaže režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što zabrinjava Zapad.

Sirijski sukob, koji je počeo kao pobuna protiv Asada, pretvorio se u građanski rat u kojem sudjeluje više frakcija, od vladinih snaga, pobunjene oporbe, IS-a i Kurda.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALAA BADARNEH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.