Rusija je u srijedu započela zračne napade u Siriji na protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a napali su pokrajine Homs i Hama, koje su pod kontrolom pobunjenika. Sjedinjene Američke Države kazale su kako su sat vremena prije napada obaviještene o istom.

Ruski vojni dužnosnici kažu kako su u napadima ciljana Islamska država, ali je neimenovani američki dužnosnik za Reuters rekao da Rusi dosada nisu ciljali teritorij koji je pod kontrolom islamističkih militanata. Rusko ministarstvo obrane reklo je kako su n jihove zračne snage ciljale vojnu opremu, komunikacijske objekte, skladišta oružja, streljiva i zalihe goriva.

 

  • Sirijska oporbena aktivistička mreža izvijestila je kako je u ruskim napadima pogođeno pet gradova – Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmia i Ghanto – pri čemu je poginulo najmanje 36 ljudi, uključujući petero djece. Niti jedno od pogođenih područja nije pod kontrolom Islamske države, dodaju aktivisti.

 

Građanski rat u Siriji traje već četiri godine, a niz oružanih skupina bori se protiv predsjednika Bashara al-Assada. SAD i njihovi saveznici inzistiraju na tome da Assad treba odstupiti, a Rusija zagovara ostanak svog saveznika na vlasti.

Gornji dom ruskog Parlamenta dao je predsjedniku Vladimiru Putinu dopuštenje da pošalje ratno zrakoplovstvo u Siriju.

Komentiraj

FOTO:EPA/ECPAD
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.